Viisi tapaa lisätä luomun käyttöä
Luomu on hyvä valinta ammattikeittiölle: luomumerkki takaa, että raaka-aineet on tuotettu ympäristön, eläinten ja ihmisten hyvinvointi huomioiden. Yksikin luomu on siis hyvä asia!
Hyvää on myös se, että luomun käyttöä voi lisätä juuri niin kuin omaan toimintaan parhaiten sopii. Näiden viiden vinkin avulla pääset alkuun luomutuotteiden käyttämisessä.
1. Valitse luomuksi vaihdettavat tuotteet.
Ammattikeittiöiden luomusuosikkeja vuodesta toiseen ovat mylly- ja maitotuotteet, kahvi, ja sesongin mukaiset kasvikset.
2. Vaihda luomuksi yksi volyymituote.
Luomun osuus käytetyistä raaka-aineista voi kasvaa huomattavasti, kun yksikin volyymituote vaihdetaan luomuun. Päivittäiseen käyttöön sopivia kustannustehokkaita vaihtoehtoja löytyy. Esimerkiksi luomuhiutaleiden ja -maidon hintaero tavanomaisiin tuotteisiin ei ole suuri.
3. Vaihda luomuksi tietyn tuoteryhmän tuotteita.
Ammattikeittiöiden käyttöön sopivia luomutuotteita löytyy monesta eri tuotekategoriasta. Aloita luomun lisääminen vaikka maustehyllystä, kuiva-ainevarastosta tai maitotuotteista.
4. Lisää luomua päivä kerrallaan.
Luomun käyttöä voi lisätä myös päivä kerrallaan. Tarjoa keittopäivinä luomuleipää tai perjantaisin puuron kanssa luomumehukeittoa. Kun ruoka toistuu ruokalistalla säännöllisesti, sen valmistuksessa voi käyttää luomuraaka-aineita esimerkiksi kerran kuussa. Valmista esimerkiksi lounaslistalla toistuva keitto kerran kuussa valitsemistasi luomukasviksista ja luomulihasta.
5. Tukusta vai lähituottajalta?
Luomua löydät sieltä mistä muitakin raaka-aineita: tukkujen valikoimista. Moni ammattikeittiö haluaa luomutuotteet läheltä. Aloita yhteistyö paikallisen luomutuottajan kanssa. Kerro millaisia raaka-aineita haluaisitte, ennakoi käyttömääriä ja varmista haluttujen raaka-aineiden saatavuus.