Tarinat

Ravintola-asiakkaan eli sinun lautaseltasi löytyy yhä useammin luomua. Ruoka-alan ammattilaiset kertovat käyttävänsä luomua sen hyvän maun ja laadun vuoksi sekä luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi. 

Tältä sivulta löydät mielenkiintoisia tarinoita luomua käyttävistä ravintoloista ja ruokapalveluista.


Nordic Art Hotel Lasaretti

Nordic Art Hotel Lasaretti

Keisareita ja kummituksia

Lasaretin saaren historia on värikäs, sillä saaressa on toiminut niin kruunun viinanpolttimo, maaherran virkatalo, lääninsairaala sekä sotilassairaala. Lasaretin saarella on vieraillut myös korkea-arvoisia henkilöitä, kuten Ruotsin kuningas Kustaa IV Aadolf ja Venäjän keisari Aleksanteri I. Tämän lisäksi saaressa ovat nuoruudessaan asuneet Suomen tasavallan presidentit K. J. Ståhlberg ja Martti Ahtisaari.

Hotelli Lasaretti avattiin vuonna 2001 vanhan lääninsairaalan tiloihin Oulussa. Vanhan lääninsairaalan kiehtovat henkilötarinat ylihoitajatar Naima Kurvisesta ja vahtimestari Nukuttaja-Näyhästä ovat edelleen osana Nordic Art Hotel Lasarettia mm. ravintolan menujen nimissä. Hotellin henkilökunta on varma siitä, että Naima Kurvinen ja Nukuttajja-Näyhä kulkevat edelleen Lasaretin käytävillä ja osa hotellin asiakkaistakin ovat myös tehneet heistä havaintoja. 

Vuonna 2020 Hotelli Lasaretin konseptia uudistettiin ja uudistetun hotellin nimeksi vaihdettiin Nordic Art Hotel Lasaretti, joka tarjoaa asiakkailleen kohtaamisia taiteen, luonnon ja historian kanssa. Hotellikävijä voi tutustua vierailun aikana satojen teosten kokoelmaan modernia pohjoissuomalaista nykytaidetta maalauksista veistoksiin ja installaatioihin. Suurin taideteos on kuitenkin ikkunoista avautuva luonto.

Joutsenmerkki luo raamit vastuulliselle toiminnalle

Nordic Art Hotel Lasaretilla ja sen kokouspalveluilla on Joutsenmerkki, jonka ansiosta Lasaretissa kiinnitetään erityistä huomiota veden- ja sähkönkulutukseen, kierrätykseen sekä vastuullisiin hankintoihin. Luomuraaka-aineiden käyttö on myös osa Lasaretin vastuullista toimintaa. Hotelliaamiaisella on tarjolla itseleivottuja luomusämpylöitä ja muita luomuraaka-aineita sekä paikallisia lähituotteita. Luomun lisäksi kotimaisuus on tärkeä määrittävä tekijä raaka-aineiden hankinnassa. 

Nordic Art Hotel Lasaretin ravintolan käyttämien raaka-aineiden kotimaisuusaste on peräti 80%. Lasaretin keittiömestarin Mikko Huhtalan mukaan ruokatuote tehdään vastuullisuus ja kotimaisuus edellä ja esimerkiksi eksoottisia hedelmiä ja rapuja ei Lasaretissa käytetä ollenkaan. Marjat ja sienet hankitaan suoraan poimijoilta. Kalat ja poro tulevat myös läheltä kalastajilta ja porotilallisilta. Sesonkituotteita käytetään myös paljon. 

Mikko Huhtala on havainnut, että asiakkaat ovat nykyään yhä tiedostavampia ja sen vuoksi vastuulliset raaka-ainevalinnat ja niistä viestiminen on entistä tärkeämpää. 

Hiilijalanjälkeä pienemmäksi kaupan hävikkituotteiden avulla

Nordic Art Hotel Lasaretissa on myös tehty yhteistyötä Ciiyou hävikkipalvelun kanssa syksyyn 2022 asti. Ciiyoun palvelun ydin oli hankkia kaupoilta hävikkiin meneviä hedelmiä sekä vihannesosaston tuotteita, jotka ovat olleet edelleen käyttökelpoisia, mutta niitä ei ole voinut enää kaupassa syystä tai toisesta myydä. Huhtala kertoo, että hävikkituotteiden käyttö on ollut helppoa, sillä vaikka ennakkoon ei ole pystynyt tietämään saapuvia hävikkituotteita, ruokalistan joustavuus on mahdollistanut hävikkituotteiden käytön esimerkiksi salaattipöydässä. Hävikkituotteiden käyttö osoittaa, että hiilijalanjälkeä on mahdollista pienentää ravintoloissa hyvin monilla eri tavoilla. Valitettavasti Ciiyou palvelu lopetti toimintansa vuoden 2022 lopussa ja tällä hetkellä Oulun seudulle kaivataankin uutta hävikkiruokatoimijaa mahdollistamaan hävikkiruuan monipuolisen käytön myös ravintoloissa.

Tutustu lisää

Kuvat: Nordic Art Hotel Lasaretti
 

Jaa artikkeli

Ammattilaisille

Haluatko lisää luomua ruokalistalle?