Tarinat

Ravintola-asiakkaan eli Sinun lautaseltasi löytyy yhä useammin luomua. Ravintola-alan ammattilaiset kertovat käyttävänsä luomua sen hyvän maun ja laadun vuoksi sekä luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi. 

Tältä sivulta löydät mielenkiintoisia tarinoita luomua käyttävistä ravintoloista sekä Luomu SM voittajista.


Finlandia-ravintola liputtaa suomalaisuutta ja luomua

Finlandia-ravintola liputtaa suomalaisuutta ja luomua

Alvar Aallon suunnittelema Finlandia-talo on komistanut Helsingin keskustaa jo yli 50 vuotta, mutta sen ravintola on tiukasti kiinni nykyhetkessä. Finlandia-ravintola tarjoaa asiakkailleen elämyksiä, joissa maistuu suomalaisuus ja luomu.  

Finlandia-talo on yksi Helsingin tunnetuimmista maamerkeistä, ja sitä pidetään Alvar Aallon päätyönä. Se on itse asiassa osa laajempaa pääkaupungin keskustasuunnitelmaa, joka aikanaan annettiin Aallon tehtäväksi. Suunnitelmasta kuitenkin toteutettiin vain Finlandia-talo, joka valmistui vuonna 1971.

Parhaillaan Finlandia-talossa on käynnissä mittava perusparannus, joka kestää vuoteen 2024 saakka. Talo ei kuitenkaan ole täysin kiinni, vaan palvelee remontin ajan sekä tapahtuma-asiakkaita että ruokailijoita Pikku-Finlandiaksi nimetyssä paviljongissa Töölönlahden rannalla.

Finlandia-ravintolan keittiöpäällikkö Mika Jokela kertoo, että suurin ero aiempaan on tilojen selkeys ja pienemmät asiakasmäärät: aterioita tarjoillaan noin 1 500–3000 per viikko tilaisuuksien osallistujamäärästä riippuen. Asiakasprofiili on pysynyt remontista huolimatta melko ennallaan, tosin tapahtumapuolella järjestetään ehkä aiempaa enemmän juhlaillallisia ja gaaloja.

– Toisaalta meidän Cafe&Wine -kahvilamme on tuonut jokapäiväiseen kävijävirtaan satoja uusia asiakkaita. Kahvilasta on muodostunut kaiken kansan keidas, ja tämä oli meidän tavoitteemmekin, Jokela iloitsee.

Aitoa ja luonnollista kautta linjan

Arkkitehti Aallon ajatuksena uutta kongressi- ja kulttuurikeskusta suunnitellessa oli, että Finlandia-talon yleisön ei tarvitse olla pukeutunut juhlallisesti, vaan kävijä saa olla yhtä aito ja luonnollinen kuin ympäristönsä. Sama aitouden ja luonnollisuuden kunnioitus näkyy yhä Finlandia-ravintolan menussa.

Menun punainen lanka rakentuu suomalaisuuden varaan. Se näkyy sekä raaka-aineissa että niistä valmistettavissa ruoka-annoksissa.

– Kun ravintolan nimi on Finlandia, niin se tuo kyllä tietyn verran vastuuta käyttää ensisijaisesti kotimaisia tuotteita, kun niitä on saatavilla, Jokela toteaa.

Keittiö ammentaa gastronomiassaan laajan maan eri alueiden rikkaista ruokaperinteistä rohkeasti uutta luoden. Luonnollisesti myös kaikki neljä vuodenaikaa eli sesongit huomioidaan.

– Sesongissa hintakin tulee aina alas, keittiöpäällikkö huomauttaa.

Luomu on luonteva osa tarjontaa

Myös luomu istuu luontevasti Finlandia-ravintolan tarjontaan. Ravintola liittyi Portaat luomuun -ohjelmaan jo edellisen ravintoloitsijan aikana vuonna 2015. Kun ravintolapalvelujen tuottaminen siirtyi muutama vuosi sitten Finlandia-talolle itselleen, luomun käyttöä jatkettiin sujuvasti. Nykyään luomuaste on 20–30 %, ja ravintola on ohjelman viidennellä luomuportaalla.

– Finlandia-talo tarjoaa asiakkailleen luomua, koska haluamme toimia vastuullisesti ja kunnioittaa luonnollista toimintaa, Jokela perustelee.

Hän muistelee, että Finlandia-ravintolan ensimmäisiä luomutuotteita olivat kahvi, tee ja oliiviöljy. Nykyään ravintolan keittiössä käytetään noin 70 eri luomutuotetta saatavuudesta riippuen. Osa tuotteista hankitaan tukusta, ja osa suoraan luomutuottajilta, esimerkiksi Pappilapuiston kyytönlihaa ja Korpiylängön luomuhunajaa.

Luomuraaka-aineiden hankintaan vaikuttaa ennen kaikkea niiden saatavuus. Valikoimaa haluttaisiin laajentaa, ja uusia tuotteita kokeillaan aktiivisesti. Tällä hetkellä pilotoidaan esimerkiksi Tammisen lihatalon luomutuotteita.

Luomuhillo ilahduttaa brunssilla

Luomun käytöstä viestitään Finlandia-ravintolan asiakkaille esimerkiksi laputtamalla luomutuotteet buffet-pöydässä ja merkitsemällä ne ruokalistoihin. Keittiöpäällikkö Jokela toteaa, että kertoisi ravintolan luomutahtotilasta mielellään henkilökohtaisesti vielä enemmänkin sekä kahvila- että tapahtuma-asiakkaille.

– Välillä on vaan vaikea saada ääntään kuuluviin varsinkin isojen tapahtumien keskellä, hän naurahtaa.

Asiakkailta tulee silloin tällöin myös palautetta luomun käytöstä, kun osa heistä noteeraa asian ilahtuneina. Erityisen kehuttua ovat luomuhillo ja -omenamehu, joita valmistaa Kuopion lähellä sijaitseva Hiekkalan tila. Niillä herkutellaan Finlandia-talon lauantaibrunssilla.

Kuvat: Finlandia-talo

Lue lisää www.finlandiatalo.fi

Jaa artikkeli