Keittiömestarin kalareissu sai Ravintola C:n suosimaan luomua

Tamperelainen Ravintola C tuntee tarjoamansa ruoan, sillä melkein kaikki sen käyttämät raaka-aineet hankitaan lähialueiden tuottajilta. Keittiömestarin kalareissu poikansa kanssa avasi silmiä puhtaan luonnon tärkeydelle ja sai laaturavintolan suosimaan ekologisia raaka-aineita.

Ravintola C on yksi Tampereen tasokkaimmista gourmet-ravintoloista. Sen menestysresepti perustuu ekologisiin, sesonginmukaisiin raaka-aineisiin sekä puhtaiden makujen ja hyvän viinin oivaltavaan yhdistämiseen. Suoraan tuottajilta hankittavista raaka-aineista valtaosa on luomua tai villinä kasvanutta.

Ravintolan perustivat vuonna 2008 keittiömestari Ilkka Isotalo ja sommeliére Christina Suominen, jotka aiemmin työskentelivät kollegoina ikonisessa ravintola Näsinneulassa. Ravintola C syntyi huippuammattilaisten halusta ”tehdä asiat omalla tavalla”.

– Aluksi meillä oli mielessä huomattavasti rennompi bistrotyyppinen paikka, mutta oma tyyli syntyi lopulta asiakkaiden odotuksista, Ilkka Isotalo kuvailee.

Nykyään samaan yritysryppääseen C:n kanssa kuuluvat maailmanmakuja suomalaisittain tarjoava Arthouse Café Kehräsaari, lounasruokailijoille suunnattu Suomalainen Klubi ja pitopalvelu Armas C´atering.

Fine diningia maakunnan mauista

Ravintola C on sisustukseltaan skandinaavisen pelkistetty ja yksityiskohdiltaan harkittu fine dining -paikka. Isotalo kertoo ravintolan olevan suunnattu kaikille, jotka nauttivat hyvästä ruoasta ja arvostavat ekologisuutta.

– Eniten myymme kuuden ruokalajin menua, johon on mietitty ruoan makuprofiiliin sopiva viinipaketti, hän taustoittaa.

Ruoan raaka-aineista lähes 90 % tulee Pirkanmaalta, noin 50 km säteellä Tampereelta. Suolaa lukuun ottamatta kaikki käytetyt raaka-aineet ovat suomalaisia – jopa suklaasta on luovuttu kotimaisuuden kirittämiseksi.  

Ravintola C tukee paikallista yrittäjyyttä myös siten, että kaikki ravintolan astiat ja huonekalut on hankittu lähialueiden pienyrittäjiltä ja käsityöläisiltä. Isotalo toivookin, että vastuullisuutta painottavat yritykset ottaisivat eettiset ja ekologiset näkökulmat huomioon myös omissa hankinnoissaan.

Kalareissu sai näkemään puhtaan luonnon tärkeyden

Eettisyys ja ekologisuus muodostuivat Ravintola C:n punaiseksi langaksi noin kymmenen vuotta sitten. Keittiömestari Isotalo kertoo, että oivalsi puhtaan luonnon tärkeyden kerran ollessaan kalassa poikansa kanssa.

– Tuli fiilikset, että ruoan on oltava hyvää myös ympäristölle, jotta jälkipolvetkin saavat kokea puhtaan luonnon. Mitä enemmän olen ottanut asioista selvää ja keskustellut tuottajien ja kalastajien kanssa, sitä oikeammalta ajatus tuntuu, hän muistelee.

Kalareissun oivalluksesta lähti liikkeelle Ravintola C:n ekologisen menun rakentaminen. Samoja eettisyyttä korostavia linjauksia toteutetaan nykyään myös yritysryppään muissa ravintoloissa.

Paikallisen luomun saatavuus ei ole ongelma

Ilkka Isotalo ei pidä luomutuotteiden eikä villiruoan saatavuutta ongelmana, sillä paikallinen tuottajaverkosto on rakentunut pikkuhiljaa vuosien kuluessa. Uusia kontakteja on saatu tuttavien ja yhteistyökumppaneiden kautta.

Ravintolan ensimmäiset luomutuotteet olivat juureksia kangasalalaiselta Rekolan biodynaamiselta tilalta. Se on edelleen C:n tärkeä yhteistyökumppani, ja tuottaa ravintolalle varta vasten esimerkiksi erivärisiä porkkanoita. Ravintola ja Rekolan tila ovat järjestäneet kesäisin erittäin suosittuja ruokailutapahtumia tilan mailla.  

Portaat luomuun -ohjelmassa Ravintola C on nykyään portaalla 5.

– Luomua ovat muun muassa ravintolan käyttämät marjat, juurekset, jauhot, kananmunat, naudan- ja lampaanliha sekä osa juustoista. Kala, riista ja yritit ovat kasvaneet villinä, Isotalo listaa.

Myös kahvimaito on luomua, mutta ruoanlaitossa käytettävä maito tavanomaista, koska luomuna ei ole saatavilla laktoositonta täysmaitoa. Isotalo toteaa, että laktoosittomia ruokailijoita on nykyään niin paljon, että ruoat kannattaa tehdä lähtökohtaisesti laktoosittomina.

Herkullinen hauki jaksaa hämmästyttää  

Ravintola C:n asiakkaille kerrotaan aina annoksen tarjoilun yhteydessä, miltä luomutilalta tai mistä päin maakuntaa ruoan raaka-aineet ovat peräisin. Menussa luomumerkintöjä ei erikseen ole, koska merkittäviä raaka-aineita olisi niin paljon.

Asiakkaat ovat monesti hämmästyneitä ja ilahtuneita kuullessaan, miten läheltä ravintolan käyttämät monipuoliset raaka-aineet löytyvät. Yksittäisistä ruokalajeista eniten palautetta tulee hauesta.

– Hauki mielletään kuivakkaaksi ja puisevaksi kalaksi, mutta meillä asiakkaat ihmettelevät kerta toisensa jälkeen, miten se saadaan niin herkulliseksi, keittiömestari iloitsee.

Noin puolet Ravintola C:n asiakkaista on tamperelaisia, puolet muualta. Isotalo arvelee, että osa valitsee C:n sen ekologisten arvojen vuoksi, osa tulee vain syömään hyvää ruokaa. Turhaa pingottamista vältetään, esimerkiksi mitään pukukoodeja ei ole.

– Hiljattain meillä oli ruokailemassa pariskunta, joilla oli päällä Tuska-metallifestarien paidat, Isotalo hymyilee.

Teksti: Minna Nurro
Kuvat: Ravintola C/Joonas Eloranta ja Rudi Pohjaniemi

Tutustu lisää Ravintola C


Keittiömestari Ilkka Isotalo


Rekolan biodyynaamisia kasviksia.


Maukasta haukea luomulisukkeilla.