Tavoittele luomutähtiä

Ohjelmassa on kuusi porrasta, joita etenemällä vähitellen lisätään luomutuotteiden käyttöä. Mukana olevat ravintolat ja ruokapalvelut saavat luomutähtiä sen mukaan kuinka paljon luomutuotteita käytetään. Kakkosportaalle pääsy oikeuttaa ensimmäiseen tähtitarraan ja näkyvyyteen Luomua ravintola -hakupalvelussa.

1 tähden saa, kun ravintola on portaalla 2 ja 3

2 tähteä saa, kun ravintola on portaalla 4

3 tähteä saa, kun ravintola on portaalla 5 ja 6

Ohjelmassa mukana olevat ravintolat ja ruokapalvelutoimijat saavat käyttöönsä  tähtiluokituksen mukaisen Luomua -tähtilogon asiakasviestintään. Toimitamme Luomua-diplomeita erillisestä pyynnöstä.

Portaiden kriteerit

Porrastuote = portaalle valittu merkittävä luomutuote. Tuotteeksi kannattaa valita sellainen tuote, jota on saatavilla jatkuvasti. Tuotetta voi käyttää ruuanvalmistuksessa ja leivonnassa tai se voi olla aterian osana tarjottava tuote.

Merkittävä luomutuote = yksittäinen tuote tai tuoteryhmä, jota käytetään aterian valmistuksessa tai tarjotaan aterian osana vähintään 2 kertaa viikossa jatkuvasti. Merkittävä raaka-aine on esim. hiutaleet, maito, maitojalosteet, piimä, kahvi, peruna, vihannekset, kananmuna, liha. Kuitenkaan vähän käytettävät tuotteet, kuten yksittäiset mausteet, eivät ole merkittävä tuote. Mausteet voidaan luokitella merkittäviksi, kun käytetään pääasiassa luomumausteita.

Luomun käyttöprosentti = Keittiössä käytettävien luomutuotteiden käyttöprosentti lasketaan kaikkien elintarvikkeiden yhteenlasketuista kilomääristä. Jos organiasaatiolla on useita ohjelmassa mukana olevia toimipaikkoja, luomun käyttöprosentti lasketaan toimipaikkojen yhteenlasketuista kilomääristä. 

Portailla etenemisen tärkein kriteeri on jatkuvasti käytössä olevien luomutuotteiden määrä. Porraskriteereissä esitetyt luomun käyttöprosentit ovat viitteellisiä. 

Porrastason kriteerin täyttymistä tarkastellaan organisaatiookohtaisesti. Tarkastelussa huomioidaan kaikkien luomutuotteiden käyttö, vaikka se olisi vähäistäkin. 

1. Porras

Keittiössä käytetään vähintään yhtä (1) merkittävää raaka-ainetta pysyvästi luomutuotteena. Esimerkiksi; käytetään jatkuvasti puurohiutaleita vain luomutuotteina.   

(Viitteellinen luomun käyttöprosentti 1 - 5 %)

2. Porras, oikeuttaa yhden tähden tähtitarraan

Keittiössä käytetään vähintään kahta (2) merkittävää raaka-ainetta pysyvästi luomutuotteina. Esimerkiksi; käytetään jatkuvasti puurohiutaleita vain luomutuotteina ja ruokajuomana tarjotaan luomumaitoa tai luomupiimä. 

(Viitteellinen luomun käyttöprosentti 5 -15 %)

3. Porras, oikeuttaa yhden tähden tähtitarraan

Keittiössä käytetään vähintään neljää (4) merkittävää raaka-ainetta pysyvästi luomutuotteina. Esimerkiksi; käytetään jatkuvasti luomupuurohiutaleita ja ruokajuomana rasvatonta luomumaitoa. Lisäksi tarjotaan vain luomuruisleipää ja piimä vaihdetaan pysyvästi luomutuotteeksi. 

(Viitteellinen luomun käyttöprosentti 15 - 20 %)

4. Porras, oikeuttaa kahden tähden tähtitarraan

Keittiössä käytetään vähintään kahdeksaa (8) merkittävää raaka-ainetta pysyvästi luomutuotteina. Lisäksi käytetään muita luomutuotteita mahdollisuuksien mukaan.
Esimerkiksi; käytetään jatkuvasti luomupuurohiutaleita, ruokajuomana rasvatonta luomumaitoa ja luomupiimää sekä aterian osana luomuruisleipää. Lisäksi keittiössä käytettävät liemijauheet tai mausteet, kananmunat sekä aterian osana tarjottavat raastejuurekset tai peruna vaihdetaan pysyvästi luomutuotteiksi. 

(Viitteellinen luomun käyttöprosentti 20 - 50 %)

5. Porras, oikeuttaa kolmen tähden tähtitarraan

Keittiössä käytetään vähintään kahtakymmentä (20) merkittävää raaka-ainetta pysyvästi luomutuotteina. Lisäksi käytetään muita luomutuotteita mahdollisuuksien mukaan.
Esimerkiksi; käytetään jatkuvasti luomupuurohiutaleita, ruokajuomana rasvatonta luomumaitoa ja luomupiimää, aterian osana luomuruisleipää. Lisäksi keittiössä käytettävät liemijauheet tai mausteet, kananmunat, osa vihanneksista, peruna, jauhot, kahvi, tee, sokeri sekä aterian osana tarjottavat raastejuurekset sekä hedelmät/marjat vaihdetaan pysyvästi luomutuotteiksi. 

(Viitteellinen luomun käyttöprosentti 50 - 85 %)

6. Porras, oikeuttaa kolmen tähden tähtitarraan

Keittiössä käytetään runsaasti luomutuotteita jokaisesta raaka-aineryhmästä. Tavanomaisia tuotteita käytetään vain silloin, jos luomuvaihtoehtoja ei ole saatavissa.

(Viitteellinen luomun käyttöprosentti yli 85 %)