Mikkelissä halutaan tarjota lähiluomua

Mikkelin kaupungin ruokapalveluissa on käytetty luomua yli kymmenen vuoden ajan. Tavoitteena on alusta alkaen ollut tuoda kaupunkilaisten lautasille lähellä tuotettua luomuruokaa.

Mikkelin ruoka- ja puhtauspalvelut tarjoaa asiakkailleen 8 500 ateriaa päivittäin: ruokaa tarjotaan kaupungin päiväkotilapsille ja koululaisille sekä palvelutalojen ja henkilöstöravintoloiden asiakkaille. Vuodessa ateriasuoritteita kertyy noin kaksi miljoonaa.

Portaat luomuun -ohjelmassa Mikkeli on portaalla kolme; kaupungin keittiöiden käyttämistä raaka-aineista luomua ovat hiutaleet, kasvisliemijauhe sekä rasvaton maito ja piimä. Yksi mikkeliläiskeittiö hankkii myös luomuporkkanaa ja -kaalia suoraan paikalliselta tuottajalta.

Ensimmäiset luomutuotteet otettiin käyttöön Mikkelissä vuonna 2008, jolloin luomu otti vasta ensi askeleitaan julkisiin ruokapalveluihin. Tuolloin mikkeliläisille tarjoiltiin luomuna rasvatonta luomupiimää Juvalta ja omassa kaupungissa tuotettua luomuhunajaa. Mikkelin ruoka- ja puhtauspalveluiden palvelujohtaja Mia Hassinen ja palveluesimies Satu Hänninen kertovat, että tavoitteena oli jo tuolloin nostaa esille suomalaista ruokaa ja sen alkuperää.

– Ajatuksena oli, että asiakkaille tarjotaan lähiluomua Etelä-Savosta, he tarkentavat.

Monet seikat vaikuttavat raaka-aineiden hankintaan

Luomutuotteiden käyttöön Mikkelin ruokapalveluissa kannustavat kaupungin arvot: kestävä kehitys ja ilmastonmuutoksen torjunta ovat kaupungin strategisia painopisteitä.

Vuosien varrella Mikkelin käytössä olleet luomutuotteet ovat hieman vaihdelleet: jossain vaiheessa luomuna hankittiin muun muassa sokeria ja perunajauhoja, mutta sittemmin niistä on luovuttu. Rasvaton luomumaito tuli kaupungin ruokapalvelujen valikoimaan vuonna 2017, kun sille alettiin maksaa korotettua koulujakelutukea.

Hassinen ja Hänninen toteavat, että luomuraaka-aineiden hankintaan vaikuttavat monet seikat: tuotetta on esimerkiksi oltava saatavilla läpi vuoden tai satokauden, ja pakkauskoon on sovelluttava ammattikeittiöiden tarpeisiin. Myös kotimaisuus, hinta ja Portaat luomuun -kriteerit otetaan huomioon. Lisäksi tuotteen on oltava suhteellisen helposti saatavilla.

– Suurimmaksi osaksi hankimme luomutuotteet tukkuliikkeiltä. Tavoitteena on, että pystymme pitämään nykyisen luomuvalikoimamme, he sanovat.

Luomun valtavirtaistuminen vaatii vielä työtä

Aterioilla käytetyistä luomutuotteista viestitään Mikkelin ruoka- ja puhtauspalveluiden asiakkaille ruokalistalle merkityllä luomulogolla ja tiedotteella jatkuvasti käytössä olevista luomutuotteista.  
Hassinen ja Hänninen arvioivat, että luomun käytön laajeneminen ammattikeittiöissä edellyttäisi, että luomutuotteita ei enää tarkasteltaisi erikoistuotteina vaan ”uutena normaalina”.

Heidän mielestään olisi tärkeää vahvistaa kotimaisten luomutuotteiden ympärivuotista saatavuutta ja sitä, että tuotteet on jatkojalostettu ammattikeittiökäyttöön sopiviksi. Myös hintaero luomun ja tavanomaisten tuotteiden välillä tulisi kaventua nykyisestä.  

– Julkisen sektorin toimijoilla ei ole resursseja maksaa merkittävästi ekstraa luomustatuksesta, vaikka tuotteet olisivat kuinka hyviä, he huomauttavat.

Teksti: Minna Nurro
Kuvat: Mikkelin ruoka- ja puhtauspalvelut


Mikkelissäkin ollaan Luomupuuron
maailmanmestareita 2017.


Luomuhiuteleet ovat kauniissa
rivissä varastossa.


Lounaslinjastosta löytyy väriä.