Luomu SM voittajat 2017

Luomu kiinnostaa ja näkyy yhä paremmin ruokatarjonnassa ja se näkyi selvästi neljättä kertaa järjestetyn Luomu SM kilpailun tuloksissa. Kuudessa sarjassa käydyssä kilpailussa löytyi uusia voittajia. Kilpailu sarjojen kärkipaikoista oli tiukkaa ja pienempien toimijoiden sarjoissa voitto ratkesi pienillä marginaaleilla.

Yksityisen sektorin pieni toimija -sarja:
Voiton nappasi järvenpääläinen Härmän Rati, jonka luomun käyttöaste on omaa luokkaansa, 96 %.

Luomun käyttö on asennekysymys ja sitä on todella haluttava, sen verran "hankalaa" tuotteiden haaliminen on. Yhden tukun sijaan meillä on tällä hetkellä yli 10 eri toimittajaa. Osa tuotteista on pakko tilata suurissa erissä suoraan tehtailta, koska muualta niitä ei saa. Myös reseptiikkaa on pitänyt uusia, koska luomutuotteet käyttäytyvät eri tavalla, varsinkin liha. Satokausiajattelu saa myös uuden ulottuvuuden, koska tuotteita ei satokauden ulkopuolella saa. Lopussa työn kuitenkin palkitsee tuotteiden laatu ja maku.”sanovatravintoloitsijat Juha Ollila ja Janne Hautaluoma.

Toiseksi tässä sarjassa sijoittui Valtimossa toimiva Puukarin Pysäkki, joka on myös Suomen rajojen ulkopuolella tunnettu ja useita kestävän matkailun palkintoja voittanut Sustainable Tourism -toimija sekäitäsuomalaisen ruokakulttuurin puolestapuhuja.

Julkisen sektorin pieni toimija -sarja:
Voitto ratkesi Oulun Nuorten Pajakeskuksen lounasravintola Makoisalle, joka pystyi nostamaan luomun käyttöprosenttia edellisestä vertailusta eniten.   ”Nuorten pajakeskuksen lounasravintola Makoisassa käytetään luomua, jossa lisäaineena on vain rakkaus ruokaan, koska puhdas ravinto ja ympäristö ovatmeille tärkeä asia. Haluamme näyttää esimerkkiä nuorille, että luonnonmukaisesti tuotettu ja alusta asti käsin tehty ruoka on ravitsevaa ja makoisaa. Tämä on meidän kestävän kehityksen tavoitteiden mukaista toimintaa. Voitto tuntuu mahtavalta ja se innostaa entistä enemmän löytämään uusia mahdollisuuksia luomun käyttöön. Makoisan toiminnan tärkeä osa on tarjota nuorille mahdollisuus valmistaa puhdasta alusta asti itse valmistettua laadukasta ruokaa.Portaat luomuun -ohjelma on auttanut Makoisaa kehittämään tavoitteellisesti luomuraaka-aineiden käyttöä. Ilman Portaat luomuun -ohjelmaa emme olisi vielä tässä vaiheessa luomuraaka-aineiden käytössä.” kertookeittiöpäällikkö Merja Pitkänen.

Muiden sarjojen voittajat
Suuri julkinen toimija, Palvelukeskus Helsinki ja Helsingin kaupungin päiväkodit, luomun osuus 8,25 %
Suuri yksityinen toimija, UniCafe, luomun osuus 6 %
Keskisuuri julkinen toimija, BarLaurea/Laurea amk, luomun osuus 45 %
Keskisuuri yksityinen toimija, Oppilasravintola Timjami/Tampereen steinerkoulu, luomun osuus 83 %

Vuoden 2017 Luomu SM voittajat Finlandia-talolla.