Luomu SM 2015 voittajat

Ravintola- ja ruokapalvelualan toimijat kilpailivat toista kertaa luomun käytöstä. Kiinnostus luomun käytön lisäämiseen sekä siitä viestimiseen näkyi runsaana luomun käyttömäärien ilmoittamisena. Ravintola- ja ruokapalvelusektori ovat toiminnaltaan hyvin monitasoisia; osa tarjoaa ruokaa pienimuotoisesti ja osa suurille massoille. Tämän vuoksi kilpailussa haluttiin tarkastella luomun käyttöä yksityisellä ja julkisella sektorilla mahdollisimman tasapuolisesti useammassa sarjassa ja kehittää kilpailua huomioimaan ruokapalvelualan toimijat laajemmin.

Kilpailussa jaettiin 2015 ensimmäistä kertaa palkinnot omissa sarjoissa sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.

Julkisella sektorilta löytyi selkeät edelläkävijät; Palmia -liikelaitoksen koulu- ja päiväkotipalvelut, Laurea ammattikorkeakoulun ravintola Bar Laurea ja kokous- ja kurssikeskus Hvittorp.

Julkinen suuri toimija -sarjan voittaja Palmia -liikelaitoksen koulu- ja päiväkotipalvelut, tarjoaa luomutuotteita Helsingin kaupungin päiväkodeissa. Palmia-liikelaitoksen päiväkotikeittiöiden raaka-aineostoista 8,5 prosenttia on luomua, mikä on päivittäin yli 20 000 lapselle ateriat tuottavalle julkiselle ruokapalvelulle hieno. Suuren luomuprosentin taustalla on Helsingin kaupungin tekemä strateginen päätös lisätä luomun osuutta nimenomaan lasten lautasella.

Julkinen keskisuuri toimija -sarjassa selkeä voitto meni BarLaurealle. Luomun käyttäminen ruokapalveluissa on yksi tärkeä tapa edistää vastuullisia toimintoja, jonka eteen Laurea amk:ssa on tehty pitkäjänteistä työtä usean vuoden ajan. BarLaureassa luomun käyttö on mahtavat 51 %.

Julkinen pieni toimija -sarjan voittaja oli 17 % luomun käyttöosuudella Kirkkonummella sijaitseva kokous- ja kurssikeskus Hvittorp. Ruoka on tärkeä osa asiakkaiden viihtymistä ja hyvinvointia ja se valmistetaan alusta loppuun itse laadukkaista raaka-aineista.

Yksityisellä sektorilla luomun käyttö on nostettu yhdeksi valtiksi erottautua kilpailijoista. Tämä näkyi selvästi Luomu SM -kisaan saapuneiden ilmoitusten tasaisuudesta. Voittajiksi selvisivät HYY Ravintolat, Oppilasravintola Timjami sekä kahvila-ravintola Leo.  

Yksityinen suuri toimija -sarjassa eniten luomua tarjoaa HYY Ravintolat, jossa on määrätietoisesti lähdetty lisäämään luomutuotteiden käyttöä kaikissa ruokapalveluissa. Tällä hetkellä koko liiketoiminnan osalta luomun käyttö on 4 %. Yksittäisessä ravintolassa asiakkaan lautasella luomutuotteiden määrä on jopa 8,5 %. 

Yksityinen keskisuuri toimija -sarjassa käytiin vuonna 2015 prosenttikisaa. Lopulta voiton vei Tampereen steinerkoulun Oppilasravintola Timjami upealla 80 % luomun käytöllä. Timjamissa valmistetaan ruoka pääsääntöisesti itse
ja luomua käytetään kaikissa tuoteryhmissä aina, kun niitä on saatavilla. Timjamin kanssa voitosta kisasi tiukasti Helsingin Rudolf Steiner -koulun ravintola Rudolf ja jäi hopealle niukalla 2 prosentin erolla.

Yksityinen pieni toimija -sarjassa voiton nappasi toistamiseen Tampereen kauppahallissa sijaitseva ravintola LEO, jossa luomun käyttöprosentti oli huimat 89 %.

Luomu SM 2015 voittajat lavalla.