Luomu SM 2020 -kilpailun voitto ratkesi prosenttiyksikön erolla

Ammattikeittiöiden Luomu SM 2020 -kilpailun voitosta käytiin tiukka kisa. Julkisista ruokapalveluista luomun käyttöastetta nosti eniten Lumijoen ruokapalvelu, ja yksityisten ravintoloiden ykkössijan jakoivat turkulainen KASVIS-ravintola ja porvoolainen Zum Beispiel.

Eniten luomun käyttöä lisännyt julkinen toimija nosti luomun osuutta 12 %

Lumijoen ruokapalvelun luomun käyttöaste oli viime vuonna 16 % kaikista elintarvikkeista. Ateria- ja puhtauspalveluiden työnjohtaja Sinikka Halonen kertoo, että luomua halutaan käyttää, koska se on ekologinen ja lähes lisäaineeton vaihtoehto.

– Luomu- ja lähiruoan käyttö nostaa asiakkaiden arvostusta koulu- ja päiväkotiruokaa kohtaan. Niiden käytön lisääminen on kirjattu myös kunnan strategiaan, hän toteaa.

Yksityisten ravintoloiden voitto oli kahden kauppa 

Voiton jakaneet KASVIS-ravintola Turusta ja Zum Beispiel Porvoosta käyttävät luomua, koska haluavat tarjota asiakkailleen puhtaista ja ympäristöystävällisistä aineksista tehtyä ruokaa, jossa tulee esiin raaka-aineen oma maku. Kummassakin ravintolassa valtaosa käytetyistä raaka-aineista on luomua: KASVIS-ravintolan luomuaste oli viime vuonna 58 % ja Zum Beispielin 62 % ja luomun lisäystä oli 6 %.

– Asiakkaat arvostavat laadukkaita, puhtaita raaka-aineita, toteaa KASVIS-ravintolan ravintolapäällikkö Suvi Hautakoski.

– Luomutuottajat voisivat olla rohkeammin yhteydessä suoraan ravintoloihin, joiden tietävät käyttävän luomua, kannustaa Zum Beispielin yrittäjä, keittiömestari Georg Simojoki.

Perussarjoissa palkittiin korkeimmat käyttöasteet

Julkisista ruokapalveluista eniten luomua raaka-aineenaan käyttivät:
- pienet: Ravintola Henricus/Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia, luomua 34 %
- keskisuuret: Ravintola Bar Laurea/Laurea ammattikorkeakoulu, luomua 46 %
- suuret: Helsingin palvelukeskus/päiväkodit, luomua 24,5 %.

Yksityisistä ravintoloista eniten luomua käyttivät:
- pienet: Ravintola Härmän Rati/Järvenpää, luomua 99 %
- keskisuuret: Oppilasravintola Timjami/Tampereen steinerkoulu, luomua 81 %
- suuret: UniCafe/YLVA (Helsinki), luomua 9,4 %

Lue lisää

Katso Luomu SM -voittajavideo