Mihin kohtaan luomu-sana? 

Luomu-etuliitteen käyttämisessä tulee olla varovainen, että ei johda asiakasta/kuluttajaa harhaan. Mikäli ei ole täysin varma, että ruuan valmistuksessa käytettävät raaka-aineet (myös mausteet) ovat luomulainsäädännön mukaisia, on turvallisempaa sanoa esimerkiksi; "Lounas, jossa on käytetty luomuraaka-aineita (luomuperuna, luomuporkkana, luomujauheliha jne…)"

Ruoka-annosta, joka koostuu useammasta komponentista, kuten esim. peruna, kastike, kasvikset, liha/ kala, voi sanoa luomuannokseksi, jos KAIKKI annoksen raaka-aineet ovat 100 % luomua.

Samoin ateriaa, johon sisältyy pääruoka-annoksen lisäksi esim. juoma, leipä + levite, salaatti ja jälkiruoka, voi sanoa luomuateria/luomulounas, jos KAIKKI aterian osien raaka-aineet ovat 100 % luomua.

Kaikki maatalousperäiset raaka-aineet luomua

Luomu-sanaa käytettäessä ruoka-annoksen tai aterian etuliitteenä, on kaikkien maatalousperäisten raaka-aineiden oltava 100 %:sesti luomua

Vettä, suolaa ja hiivaa ei huomioida, kun lasketaan annoksen tai aterian luomuisuutta.

Hiiva: Hiivan tulee olla GMO-vapaata. Myös luomuhiivaa on saatavilla, ja sen käyttö elintarvikkeiden valmistuksessa on sallitua. Jos käyttää luomuhiivaa, tulee varmistua, että luomuhiivan valmistajalle on myönnetty luomutodistus ja hiiva on tuotettu luomulainsäädännön mukaisesti. Luomuhiivankin tulee olla myös GMO vapaata.

Suola: Elintarvikkeiden ja ruoanvalmistuksessa saa käyttää tavanomaista suolaa, jossa suolan perusainesosana on natriumkloridi tai kaliumkloridi.

Lue lisää Ruokavirasto.fi