Luomutuotteiden jatkuva saatavuus ehdottoman tärkeää    

Tuottajille toivoisi ymmärrystä siitä, kuinka raaka-ainetta käsitellään ravintoloissa ja kuinka tärkeää tuotteiden saatavuus on ravintoloille.” -vinkkaa ravintoloitsija Petra Granqvist.  

Luomutuotteiden jatkuvan saatavuuden tulee olla varmaa, jotta niitä voidaan ravintolassa käyttää. Tukkujen luomuvalikoima on usein suppea. Valikoimassa ei ole muita luomuna kuin kuiva- ja maitotuotteita. Luomuliha on haasteellisin, sitä ei yleensä ole saatavilla ja hankintahinta on korkea.

Puhdasta ja korkealaatuista ruokaa
Kummisedälle ruoan alkuperä ja tuotanto-olosuhteet ovat tärkeitä asioita. Asiakkaille halutaan tarjota puhdasta ja korkealaatuista ruokaa. Luomutuotteita käytetään silloin, kun se sopii annoksen kokonaisuuteen. A’la Carte-listalta löytyy ns. päivän annos, jossa voidaan hyödyntää luomutuotteita sesonkien mukaisesti. Luomua löytyy myös ravintolan viinilistalta.   

Käyttämällä luomua annamme asiakkaille tietynlaisen vastuullisuustakuun.” -lupaa Granqvist

Ravintolassa käytetään luomutuotteita säännöllisesti ja se on luomuohjelman neljännellä portaalla, mikä oikeuttaa kahteen Luomua tähteen.

Luomuohjelmaan kuulumisen myötä olemme saaneet näkyvyyttä ja uusia asiakkaita. Kuitenkin tiedottaminen on haasteellista, sillä kaikki asiakkaat eivät koe luomua positiivisena.” -kertoo Granqvist   

Koko henkilöstön yhteinen asia
Vastuullisuus on osa jokapäiväistä toimintaa. Kummisedässä sekä yrittäjät että koko henkilökunta ovat sitoutuneita toimimaan ympäristöystävällisesti ja tukemaan vastuullisia toimintamalleja kautta linjan.  Ravintolassa halutaan valmistaa ruokaa, jonka kuormitus ympäristölle olisi mahdollisimman vähäinen. Esimerkiksi seurataan energiankulutusta, lajitellaan jätteet niin pitkälle kuin se on mahdollista, seurataan hävikkiä ja pyritään minimoimaan ravintoloihimme tulevien kuljetusten määrää. Henkilökuntaa koulutetaan ja ohjataan vastuullisiin toimintoihin sekä kertomaan luomusta ja ruoan alkuperästä.

Ravintola Kummisetä
Pet Ravintolat Oy:n omistama Ravintola Kummisetä on korkeatasoinen ruoka- ja seurusteluravintola Kuopiossa. Ravintolan ruokatarjontaan vaikuttavat vahvasti paikallisuus sekä sesongit. Marjat, sienet, juurekset, savolainen kala sekä liha ja alueen pientuottajien antimet ovat ruokalistan ydin.

Tutustu lisää kummiseta.com

 

Teksti: Anu Arolaakso
Kuva: Ravintola Kummisetä, keittiömestari Jere Hyttinen

Lisätietoja:
Pet Ravintolat Oy Petra Granqvist, ravintoloitsija, p. 044 3699880, ravintola(at)kummiseta.com
Luomua ravintola, Anu Arolaakso, projektipäällikkö, p. 044 785 4048, anu.arolaakso(at)sakky.fi


Paikallisuus näkyy annoksissa