Det veganska och det ekologiska är Espresso Edges trumfkort

Espresso Edge i Helsingfors är en av den veganska måltidens pionjärer i Finland. Caféet, som ligger i ett av Kronohagens historiska kvarter, förlitar sig på kvalitet, ekologiskt och närproducerat.

Espresso Edge inledde sin verksamhet i Kronohagen 1999 och redan då hade caféet veganska alternativ i sitt sortiment. Caféet övergick i nuvarande företagaren Johanna Ehrnrooths ägo fem år senare och hon har konsekvent fortsatt med att utveckla det veganska utbudet.

– Vi har en mycket omfattande meny och det finns veganska versioner inom alla måltidsgrupper, till exempel dagens veganska soppa, sallader, vegantallrikar och -sandwichar, ger Ehrnrooth som exempel. I det färggrant och avslappnat inredda cafét ryms ungefär 30 kunder. Sommartid finns det ungefär tio tilläggsplatser på den lilla gatuterassen.

Drömmen och att gå i släktens fotspår

Att 2004 bli caféägare innebar för Ehrnrooth både att fortsätta med släktens traditioner och att uppfylla sin egen dröm: Johanna är caféföretagare i tredje generationen.  

– Espresso Edge är mitt första café men under studietiden arbetade jag både på min mammas och på min mormors dåvarande caféer. Åren 2010–2012 drev jag tillsammans med min dotter sommarcaféet Summer Edge på Helsingfors stadshus innergård.

Ehrnrooth är utbildad ekonomie magister och innan hon blev företagare jobbade hon 15 år inom bankbranschen. Den här arbetserfarenheten har varit till stor nytta i livet som caféägare.  

Eko har alltid stått mitt hjärta nära

Espresso Edge gick med i programmet Stegvis mot eko 2004, det vill säga under samma år som Ehrnrooth tog över skötseln av caféet. Hon blev inspirerad att gå med i programmet av köksmästare Tuija Ruuska, som numera är företagare och bl.a. har hand om måltidsservicen vid Helsingfors Steinerskola.

– Jag började med att köpa skalad ekologisk rotfrukt från Sibbo. Den gjorde vi veganska soppor av, ser caféföretagaren tillbaka.

Ehrnrooth konstaterar att ekologiska produkter alltid har stått hennes hjärta nära. En orsak kan tänkas vara att hon i tiderna gick i Steinerskola, där biodynamisk odling är en viktig del av filosofin bakom studierna. Ekologiska produkter är alltså ett naturligt val också vid Espresso Edge.

– Vi vill erbjuda våra kunder välsmakande och kvalitativa produkter och vi vill vara ett gott föredöme genom att använda så många rena, ekologiskt producerade och närodlade råvaror som möjligt, sammanfattar caféets ägare.
I dag är Espresso Edge med i programmet Stegvis mot eko på steg 4. Caféet köper sina ekologiska produkter främst från specialpartiaffärer som Aduki och Itu.

– Förutom kaffe och te är också alla baljväxter, linser, kikärter, bönor, quinoa och kryddorna ekologiskt producerade. Också de tvättmedel som vi använder är ekologiska, räknar Ehrnrooth upp.

Kvaliteten och smaken talar för sig själva

Espresso Edge ligger på Elisabetsgatan i Kronohagen. Gatan hör inte till någon av de större lederna i huvudstaden och ligger heller inte särskilt nära viktiga sevärdheter. Det trivsamma lilla caféet har ändå en stamkundskrets bestående av människor i olika åldrar, människor som antingen bor eller arbetar i närheten.

Ehrnrooth berättar att man informerar om den ekologiska satsningen på caféets webbplats och i sociala medier men de ekologiska råvarorna har inte märkts ut på något speciellt vis i menyn.  

– Vi litar på att våra produkters kvalitet och smak talar för sig själva. Det är sällan någon ställer separata frågor om användningen av ekologiska produkter men kunderna uppskattar både det här och det breda sortimentet av veganska produkter, bedömer Ehrnrooth.

Som exempel kan nämnas att den veganska tallrik som funnits med i Edges sortiment sedan 2014 fått mycket beröm genom åren.

Text: Minna Nurro
Bilder: Espresso Edge

Tilläggsuppgifter
Café Espresso Edge, Johanna Ehrnrooth, företagare, tfn 050 534 2560, johanna.ehrnrooth(at)kolumbus.fi
Luomua ravintola, Anu Arolaakso, projektchef, tfn 044 785 4048, anu.arolaakso(at)sakky.fi

#TasteLuomu
I söktjänsten Luomua ravintola finns det redan mer än 2 400 restauranger. #TasteLuomu -serien presenterar de ekologiska restaurangernas verksamhet och berättar om varför restaurangerna vill satsa på det ekologiska. http://www.luomuravintola.fi/tasteluomu_tarinat

Söktjänsten Luomua ravintola
Söktjänsten Luomua ravintola är en funktion inom programmet Stegvis mot eko. Via den här funktionen kan du enkelt hitta en restaurang eller måltidstjänst som erbjuder ekologiska produkter. Programmet Stegvis mot eko riktar sig till alla yrkeskök och hjälper dem som arbetar inom kosthållsbranschen att utöka användningen av ekologiska produkter som en del av en verksamhet som är inriktad på hållbar utveckling. Programmet upprätthålls av Savon Koulutus Oy.

Ta reda på mer