Ruoka-aineiden käyttötarpeen ennustaminen on tärkeä osa ruokahuoltoa ja logistiikkaa, erityisesti keittiöillä, ravintoloissa ja muissa elintarvikealan yrityksissä. Tarkka ennustaminen voi auttaa minimoimaan hävikkiä, optimoimaan varastointia ja varmistamaan, että tuottajat ja toimittajat voivat varautua ruoka-aineiden menekkiin mm. Luomutuotteiden osalta. Hyvällä suunnittelulla tuotannonohjausjärjestelmä auttaa käyttäjää ruoka-aineiden käyttötarpeen ennustamiseen.
Apuvälineitä ennusteen suunnitteluun
Toiminnanohjausjärjestelmään kertyvää tietoa hyödynnetään kaikkien näiden tietojen ja toimintojen suunnittelussa ja tehostamisessa. Eri menetelmien ja työkalujen yhdistelmä voi auttaa tekemään tarkkoja ja luotettavia ennusteita ruoka-aineiden käyttötarpeesta, mikä puolestaan voi vähentää hävikkiä ja parantaa liiketoiminnan tehokkuutta.
Historian analysointi ja raportointi
- Tarkastele aiempia ruokalistoja, joissa on toteutuneet määrät ja oikea suhtaiset annoskoot
- Poimi tietoja menekin ja hävikin seurannasta
- Hyödynnä ostohistoriatietoja, kassaraportteja ja myyntitietoja
- Toimitettujen aterioiden määrän saat selville ateriatilaustilastoista
Ennustaminen
- Ruokalistalla olevien luomutuotteiden sekä muiden ruoka-aineiden määristä saadaan suunnitelman mukainen ostosuunnitelma
- Kun ruokalistalla arvioidaan koko kauden ateriamäärät, saadaan tietää kokonaistarve hyvissä ajoin
Ostaminen ja varastointi
- Mahdollistavatko varastointitilat isompien ruoka-ainemäärien tilaamisen kerralla, jos ruoka-aineiden säilyvyysaika on tarpeeksi pitkä?
- Vähennä tilaus- ja kuljetuskertoja mahdollisuuksien mukaan
Kausivaihteluiden huomioiminen
- Hyödynnä satokausikalenteria
- Ota tekoäly avuksi ruokalistasuunnitteluun
Asiakaspalaute
- Hyödynnä asiakaspalautetta
Asiakasmäärien arviointi
- Kuinka paljon arjessa tapahtuu asiakasmäärien päivittäisvaihtelua?
- Vaikuttaa esim. sijainti tai sää asiakasmääriin?