Kun ruokapalvelu käyttää luomuraaka-aineita, kannattaa siitä kertoa myös ruokailijoille. Silloin ruokailijatkin tietävät, että ruokaa valmistetaan puhtaista raaka-aineista, jotka on tuotettu ympäristön ja eläinten hyvinvointi huomioiden.
Luomu näkyväksi ruokalistoilla ja linjastolla
Tässäkin on luomua -merkillä voit kertoa, mikä ruoka sisältää luomua. Voit käyttää merkkiä linjastolla tai ruokalistalla luomuraaka-aineita sisältävän ruokalajin yhteydessä. Kaikkien valmistuksessa käytettyjen raaka-aineiden ei tarvitse olla luomua, jotta voit käyttää merkkiä.
Vinkki: Tässäkin on luomua -merkki löytyy myös tuotannonohjausjärjestelmistä. Voit kiinnittää sen reseptiikkaan, jolloin merkki nousee automaattisesti ruokalistalle luomua sisältävien ruokien yhteyteen.
Mitä luomusta voi kertoa?
Erilaisista vastuullisuusteoista on mukava kertoa asiakkaille. Viestitte ehkä jo ruokahävikin vähentämisestä ja ruoan kotimaisuudesta. Samalla tavalla kannattaa kertoa siitä, että käyttämänne raaka-aineet esimerkiksi edistävät luonnon monimuotoisuutta ja maaperän hyvinvointia, säästävät luonnonvaroja ja ottavat huomioon eläinten hyvinvoinnin. Tätä kaikkea ja paljon muutakin on luomu.
Hyödynnä valmiita materiaaleja ja kerro, miksi luomu on hyvä valinta!
Tietokorttien avulla voit kertoa luomun hyödyistä tutkittuun tietoon pohjautuen. Lataa kortit ja hyödynnä niitä asiakasviestinnässä sekä henkilöstön kouluttamisessa. Pöytäkolmioiden ja somekuvien avulla voit kertoa luomun hyödyistä ruokasalissa ja somekanavissa.
Visuaaliset infograafit kertovat, mikä tekee eri raaka-aineista luomua.
Luomumerkki.fi -sivustolta löydät helppolukuista faktatietoa luomun vaikutuksista ympäristöön, eläimiin ja ihmisiin.
Näin kerrot luomun käytöstä luotettavasti
Kaikesta luomun käytöstä kannattaa kertoa: yksikin luomu on hyvä asia. Luomu-etuliitteen käyttämisessä tulee kuitenkin olla tarkkana, että ei johda asiakasta harhaan. Vaikka luomuviestintää koskevia ohjeistuksia on monia, voit pitää myös luomuviestinnässä hyvänä nyrkkisääntönä markkinointiviestinnän sääntöä: älä johda asiakasta harhaan.
Näiden ohjeiden avulla kerrot luomun käytöstä oikein ja luotettavasti:
Luomutuotteen tunnistaa vihreästä EU:n luomumerkistä. Merkkiä saavat käyttää ainoastaan luomuvalvonnassa olevat toimijat eli luomutuottajat ja -tavarantoimittajat. Koska ammattikeittiöt eivät kuulu luomulainsäädännön alaiseen luomuvalvontaan, ruokapalvelut eivät saa käyttää EU:n luomumerkkiä esim. ruokalistoilla. Luomun käytöstä voi kuitenkin kertoa muilla tavoilla kuten ruokalistamerkinnöillä ja Tässäkin on luomua -merkillä.
Jotta ruoka-annoksen etuliitteenä voidaan käyttää sanaa luomu, tulee kaikkien maatalousperäisten raaka-aineiden olla 100 %:sesti luomua. Luomuannoksen valmistuksessa voi käyttää ”ei luomuna” ainoastaan luomuasetuksen mukaisia tuotteita, joita ei ole saatavana luomuna. Näitä tuotteita ovat vesi, suola ja hiiva.
Huomaatko eron?
- Luomuporkkanasämpylä. Kaikki raaka-aineet luomua, pl. vesi, suola ja hiiva. Esim. sisältää luomuvehnäjauho, luomuporkkana, vesi, suola, hiiva.
- Porkkanasämpylä luomujauhoista. Esim. sisältää luomuvehnäjauho, porkkana, vesi, suola, hiiva.
Nimeä luomuksi vain se, mikä on oikeasti luomua. Katso esimerkit tilanteista, joissa luomu-sanan sijaintiin on hyvä kiinnittää erityistä huomiota.
Luomukeitto vai keitto, jossa on käytetty luomuraaka-aineita? Mikäli et ole täysin varma, että kaikki ruuan valmistuksessa käytettävät raaka-aineet (myös mausteet) ovat luomulainsäädännön mukaisesti tuotettuja, on ruokalistalla turvallisempaa sanoa esimerkiksi "Keitto *" ja listata keittoon käytetyt luomuraaka-aineet.
Huomaatko eron?
- Luomuhernekeitto. Kaikki raaka-aineet luomua. Esim. sisältää herne*, vesi, liha*, sipuli*, sinappi*, pippuri*, meirami*, suola. Luomua*
- Hernekeitto luomuherneistä. Esim. sisältää herne*, vesi, liha, sipuli, sinappi, pippuri, meirami, suola. Luomua*
.
Ruoka-annosta, joka koostuu useammasta komponentista kuten esim. peruna, kastike, kasvikset, liha/ kala, voi sanoa luomuannokseksi, jos kaikki annoksen maatalousperäiset raaka-aineet ovat 100 % luomua.
Samoin ateria, johon sisältyy pääruoka-annoksen lisäksi esim. juoma, leipä + levite, salaatti ja jälkiruoka, voi sanoa luomuateria / luomulounas, jos kaikki aterian osien maatalousperäiset raaka -aineet ovat 100 % luomua.
Miksi on tärkeää, että luomusta viestii oikein?
Luomutuotanto on valvottua tuotantoa, johon liittyy lainsäädäntöä. Ja ihan syystä: valvonnalla ja yhteisillä säännöillä pidetään huolta siitä, että luomu on ja pysyy luomuna läpi ruokaketjun.
Kun jokainen luomuruokaketjun toimija tunnistaa oman roolinsa osana luotettavaa luomuketjua ja toimii luomulainsäädännön mukaisesti, voidaan varmistaa, että luomu on luomua vielä ruokapalvelun asiakkaan lautasellakin.
- Ruokapalvelun tehtävänä on huolehtia, että luomuna tarjoiltu tuote on varmasti luomua. Tunnistat luomutuotteen EU:n luomumerkistä. Pyydä tavarantoimittajalta luomutodistus tai lataa tavarantoimittajakohtainen todistus täältä.
- Ruokapalvelun tulee huolehtia, että luomu ja tavanomainen tuote eivät sekoitu toisiinsa. Hyvät toimintatavat varmistavat, että se minkä ruokalistalla sanotaan olevan luomua on varmasti luomua. Huolehdi siis ettei luomutuote sekoitu tavanomaiseen tuotteeseen esim. varastossa puutteellisten tai virheellisten merkintöjen takia. Lue lisää
- Kun pysyvillä ruokalistoilla käytetään tiettyä tuotetta luomuna (esim. maito tai leipä), tulee huolehtia että ruokalistalle merkitty luomu on aina luomua. Jos tuote on poikkeuksellisesti tarjolla ei luomu -tuotteena, poista luomumerkinnät mm. ruokalistoilta.
Luomuilmaisujen käyttöä tarjoilupaikoissa valvotaan elintarvikkeen markkinavalvonnan yhteydessä. Luomun käyttöä ammattikeittiöissä valvoo kunnan elintarvikevalvontaviranomainen OIVA-tarkastusten yhteydessä, joissa tarkistetaan luomun käytön oikeellisuus ja luotettavuus.