Pienhankinnoilla lisää luomua

Luomun käytön lisääminen on Muuramen kunnan ruokapalveluille keino pienentää ruokapalvelun ympäristövaikutuksia tekemällä vastuullisempia hankintoja. Luomun käyttö on ruokapalvelussa jo tuttua. Plakkarissa on myös Luomu SM -voitto suurten julkisten ruokapalveluiden sarjassa vuodelta 2021. Luomun käytön tavoitteeksi on asetettu 25 % luomua vuoteen 2030 mennessä. 

Luomutuotteissa yksi tärkeä kriteeri on kotimaisuus. Pienhankinnat mahdollistavat luomun hankinnan myös lähialueelta. Yhteistyö ja tuotteiden toimittaminen lähituottajien kanssa on joustavaa sekä helppoa. Tavarantoimittamisen yhteydessä tuottajan kanssa voi vaihtaa kuulumiset sekä kertoa tuotetoiveista. Tavoitteena on löytää ruokapalvelun käyttöön sopivia luomutuotteita, joiden avulla saadaan myös lisättyä luomukiloja.  

Ruokalista- ja reseptisuunnittelu ovat tärkeitä työvaiheita luomun käytön lisäämiseksi. Muuramessa on muun muassa tehostettu ruoan valmistusprosessia ja poistettu käytöstä kalliita raaka-aineita. Myös hävikin vähentämisen toimenpiteillä on saatu säästöjä.  

”Kun tavoite on asetettu, sen saavuttamiseksi on tehtävä toimenpiteitä. Kun löytyy tahtoa ja halua, löytyy myös keinoja.”

Ravitsemispäällikkö Ilja Saralahti

Iljan vinkit luomuhankintoihin:

  • Toiminnalle asetetuille arvoille ei voi määrittää hintaa 

  • Ole aktiivinen ja osallistu tilaisuuksiin, joissa on mahdollista kuulla uusista luomutuotteista

  • Hyödynnä myös koulujakelutuen kasvis- ja hedelmätukiosuus

  • Tehosta omaa toimintaa. Kiinnitä erityisesti huomiota hävikin vähentämiseen. Näistä toimista säästyvillä euroilla voi lisätä luomutuotteiden käyttöä.

  • Tuottajille vinkiksi: Ottakaa rohkeasti yhteyttä ruokapalveluihin ja tarjotkaa omia tuotteitanne. 

Nämä kaipaavat vielä kehittämistä:  

  • Tukkujen tiedottaminen valikoimissa olevista luomutuotteista

  • Ammattikeittiöiden tarpeisiin sopivien luomutuotteiden kehittäminen

  • Luomutuotteille kilpailukykyinen hinta

  • Koulujakelutuen kasvis- ja hedelmäosuuden maksukriteereiden parantaminen