Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeen helmikuun uutiskirjeessä:


Savon Catering on lisännyt luomun käyttöä jo vuodesta 2008. Luomu on vakiinnuttanut paikkansa opiskelijoiden aamupuurossa ja lounastarjoiluissa.

Hernekeittoprojektissa huomattiin, että yhteistyö on luomuttamisen avain. Mäntsälässä koululaiset herkuttelivat luomutetulla hernekeitolla, jossa käytettiin luomuherneitä ja yhteistyöllä kehitettyä luomulihatuotetta.

Tässäkin on luomua -infossa kuullaan ruokapalveluiden kokemuksia luomuttamisesta. Miten tuotekehitys etenee, mistä sopivia luomutuotteita löytyy ja miten kustannuksia pyritään taltuttamaan? 

Luomutreffit järjestetään maaliskuussa Oulussa ja Jyväskylässä.

Jyväskylän työpajassa perehdyttiin luomumausteisiin sekä testattiin välipala - ja jälkiruokareseptiikkaa. 

"Meillä on ammattitaitoinen, osaava ja tekevä henkilökunta. Töitä tehdään nimenomaan rakkaudesta ruokaan", ravintolapalvelupäällikkö Maritta Pakkanen kertoo. Savon koulutuskuntayhtymän Ravintolapalvelu Savon Catering palvelee Savon ammattiopiston ja Varkauden lukion opiskelijoita ja henkilöstöä kolmessa toimipaikassa Kuopiossa, Siilinjärvellä ja Varkaudessa. Lounastarjoilun lisäksi kampuksilla voi nauttia kahvilapalveluita ja aloittaa päivän luomupuurolla sekä Kuopion kampuksella herkutella Bistron á la carte annoksilla. 

Lisää luomua askel kerrallaan

Luomutuotteet ovat vakiinnuttaneet paikkansa ruokapalvelussa ja luomutuotteita onkin tarjolla päivittäin mm. leipä- ja salaattipöydässä. Vuonna 2008 asetettu luomutavoite on jo saavutettu ja hankkeen tuella mennään kohti 25 % tavoitetta. Luomutuotteiden saatavuutta parannetaan yhteistyössä tavarantoimittajien sekä paikallisen luomutoimittajan Tuoreverkko Oy:n kanssa.

Luomu osa vastuullisuustyötä

Ruokapalvelun tärkein tehtävä on huolehtia opiskelijoiden ja henkilöstön päivittäisestä hyvinvoinnista ja antaa energiaa päivään. Toiminnan kehittämistä ohjaa koulutuskuntayhtymän Kestävän tulevaisuuden tekijä -strategia, jossa myös luomun käytön lisäämisellä on tärkeä rooli. Toimintatapoja kehitetään jatkuvasti hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Ruokapalveluissa syntyvää hävikkiä seurataan ja vähennetään monin eri keinoin.


Tutustu ruokapalveluun:

Ruokaa rakkaudella Savon koulutuskuntayhtymässä

"Hyökännummen koululla on torstai ja totta kai hernekeittopäivä. Tarjolla oleva keitto ei ole kuitenkaan ihan samanlaista kuin aikaisemmin, vaan se on luomutettu. Hernekeitossa on päästy testaamaan myös uutta tuotetta, savusaunapalvikuutiota luomuna." 

Lue miten tuotekehitys eteni ja nappaa talteen luomutetun hernekeiton resepti: Luomua hernekeittoon - lue artikkeli

Yhteistyötä luomutreffeillä

Kokemäen Luomutreffeillä 15.2. kokoontui aktiivinen joukko luomutuottajia, jatkojalostajia ja ruokapalvelujen edustajia keskustelemaan ja ideoimaan.

Treffien aikana syntyi uusia yhteistyöavauksia esimerkiksi luomubroilerin sekä luomuherneen toimituksista Satakunnan alueen ruokapalveluille. Luomua päätettiin nostaa esiin myös tulevissa Satakunta lautasella -teemapäivissä.

Tule luomutreffeille!

Luomutreffeillä ruokapalvelut, luomutuottajat, jalostajat ja tukkutoimijat etsivät yhdessä ratkaisuja luomun saatavuuden parantamiseksi. Maaliskuussa treffataan Oulussa ja Jyväskylässä. 

Katso tarkempi ohjelma ja ilmoittaudu mukaan:

Luomutreffit Jyväskylässä ke 15.3.

Luomutreffit Oulussa to 16.3.

Luomumausteiden vertailua ja kylmäleivontaa

Päivä käynnistyi maustekoulutuksella. Koulutuksessa mm. vertailtiin luomumausteiden ja tavanomaisesti tuotettujen mausteiden eroja, joita löytyi niin mausta kuin rakenteestakin. Maustekoulutusta kehuttiin inspiroivaksi ja vertailu yllätti: "Mausteiden vertailu yllätti positiivisesti, miten hyviä luomumausteet ovat!" 

Testatut reseptit löytyvät reseptipankista

Monta reseptiä lähti ruokapalveluiden matkaan jatkokehitettäviksi. Testatut ja vakioidut ohjeet julkaistaan hankkeen reseptipankissa. Pari reseptiä sieltä jo löytyykin, käy katsomassa: Reseptipankkiin


Osoitelähde: LuRu-hankkeen yhteistyökumppanit sekä uutiskirjeen tilanneet
EkoCentria, Hehkukatu 1, 70210 KUOPIO
ekocentria@sakky.fi | www.ekocentria.fi

Tämä uutiskirje on lähetetty osoitteeseen .
Mikäli et halua enää viestiä? Poistu listaltamme

Jos viesti ei näy oikein, voit lukea nettiversion täältä.