Ruokapalvelut

Mukana luomuttamassa on 11 julkisella sektorilla toimivaa ruokapalvelua eri puolilta Suomea. Tutustu ruokapalveluihin, luomuttamisen tavoitteisiin ja lue miksi luomua halutaan käyttää lisää.

.

.

Muuramen kunnan ruokapalvelut

Muuramen kunnan ruokapalvelut

”Parasta meillä on uskomattoman sitoutunut henkilöstö! Töitä tehdään pilke silmäkulmassa, joustaen ja ylpeänä omasta työstämme”, kertoo Muuramen ruokapalvelun ravitsemispäällikkö Ilja Saralahti.

Muuramen ruokapalvelut valmistavat aterioita Muuramen kunnalle. Keskuskeittiössä tehdään päivittäin aamupalat, lounaat ja välipalat noin 2000 koululaiselle ja päiväkotilaiselle. Sieltä ruoka lähtee tarjottavaksi yhdeksään palvelu-/jakelukeittiöön päiväkoteihin, kouluihin ja henkilöstöruokailuun.

Luomu SM -voittajalle luomu on jo tuttu juttu

Muuramessa luomun käyttö on jo tuttua. Ensimmäinen päätös luomun käytön lisäämisestä tehtiin jo vuonna 2016, kun tavoitteeksi asetettiin 25 % luomua vuoteen 2025 mennessä. Nyt luomun käyttöprosentti on jo yli 20 %. Nopea luomun käytön lisääminen vei Muuramen ruokapalvelut myös Luomu SM -voittoon suurten julkisten ruokapalveluiden sarjassa vuonna 2021.

Tällä hetkellä luomuna käytetään muun muassa maitoa, hiutaleita ja härkäpapua. Porkkana, peruna, nakkipala ja mahdollisesti munat ovat seuraavana luomutettavien raaka-aineiden listalla. Yhtenä haasteena on luomukananmunien lähes kaksinkertainen hinta tavanomaiseen verrattuna. Ratkaisuja on kuitenkin jo mietitty, sillä halu lisätä luomun käyttöä on kova. Suunnitelmissa on, että hinnannousua hillitään tekemällä säästöjä muualla, kuten vähentämällä ruokahävikkiä entisestään tai korvaamalla osa reseptiikan lihatuotteista kasvisproteiineilla.

Luomu osana ruokapalvelun vastuullisuustyötä

Luomun käytön lisääminen on Muuramen ruokapalveluille keino pienentää ruokapalvelun ympäristövaikutuksia tekemällä vastuullisempia hankintoja. Vastuullisten toimintatapojen kehittäminen ohjaa toimintaa muutenkin. Ravitsemispäällikkö Ilja Saralahti on ponnekkaasti ajanut eteenpäin lähiruoan käyttöä. Ruokalistalla maistuu mm. lahnasta valmistettu Päijännepyörykkä. Myös luomutuotteissa kotimaisuus on tärkeä kriteeri ja luomua halutaan hankkia mahdollisuuksien mukaan lähialueilta.

Hankkeesta haetaan tukea sopivien luomutuotteiden löytämiseen mm. selvittämällä alueellinen tarjonta markkinavuoropuhelujen avulla. Luomutuotteiden kysynnälle toivotaan yhteisnäkyvyyttä alueen muiden ruokapalvelutoimijoiden kanssa.

.

Kuva: Muuramen ruokapalvelut

Teksti: Minna Ala-Kyyny ja Tutta Rinkinen

.

Jaa artikkeli