Ruokapalvelut

Mukana luomuttamassa on 11 julkisella sektorilla toimivaa ruokapalvelua eri puolilta Suomea. Tutustu ruokapalveluihin, luomuttamisen tavoitteisiin ja lue miksi luomua halutaan käyttää lisää.

.

.

Leijona Catering Oy

Leijona Catering Oy

”Meillä maistuu hyvältä sekä työ että ruoka, fiilis on letkeä ja turvallinen. Leijonalaiset ovat toimeen tarttuvia ja vastuuta kantavia, ja se näkyy myös yleisessä ilmapiirissä”, kehuu Leijona Cateringin vastuullisuuspäällikkö Laura Varpasuo.

Leijona Catering on valtion omistama suomalainen ruoka- ja ravintolapalveluita tarjoava yritys. Leijona on maanpuolustuksen ja turvallisuuden elintärkeä kumppani. Asiakkaita ovat Puolustusvoimat, Rikosseuraamuslaitos sekä muutamat muut valtion kohteet. Leijona on annosmäärältään suurin Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeessa mukana oleva ruokapalvelu: ruokaa valmistetaan keskimäärin 70 000 ateriaa päivässä 60 eri ravintolassa. 

”Asiakkaillemme maistuvat hyvät perusmaut ja kotiruokamainen menu. Leijonan maantieteellinen kattavuus on niin suuri, että myös alueellisia eroja toisaalta löytyy esimerkiksi Etelä- ja Pohjois-Suomen välillä”, kertoo Laura Varpasuo.

Lupaus luonnon monimuotoisuuden suojelemisesta

Vastuullisuus ohjaa Leijonan toimintaa. Vuonna 2021 luonnon monimuotoisuus nostettiin Leijonan vastuullisuusohjelmassa ilmastotyön rinnalle. Samalla tehtiin päätös lisätä luomun käyttöä. Alkuperäsertifioitujen tuotteiden käytön osuutta nostamalla voidaan myös seurata, miten lupaus luonnon monimuotoisuuden suojelemisesta toteutuu. 

”Ruuan täytyy olla suorituskykyä ja jaksamista tukevaa, mutta myös ilmasto- ja luontoystävällisesti tuotetuista raaka-aineista valmistettua ruokaa. Ruuan tulee toki aina olla myös herkullista ja maistuvaa”, sanoo Laura Varpasuo.

Kotimainen ruoantuotanto on huoltovarmuuskysymys

Luomun käyttöä lisäämällä halutaan edistää vastuullisia elintarvikehankintoja niin ympäristön kuin eläinten näkökulmasta sekä tukea asiakkaiden hyvinvointia tarjoamalla herkullista ruokaa. Leijona on sitoutunut vähentämään toiminnan ympäristövaikutuksia koko ruokaketjussa. 

Tällä hetkellä luomuna käytetään satunnaisesti muun muassa hedelmiä, kasviproteiinituotteita ja mausteita. Luomutettavia raaka-aineita ovat mahdollisuuksien mukaan maito, hiutaleet, viljatuotteet, kananmunat ja liha. 

Hankkeen aikana halutaan löytää keinot, joiden avulla suurkeittiöt voivat lisätä luomutuotteiden käyttöä sekä ratkaista haasteita luomutuotteiden saatavuuteen, sopivaan jalostusasteeseen ja pakkauskokoon sekä kustannustehokkaaseen käyttöönottoon liittyen. 

Leijonalle on tärkeää myös luomutuotteiden kotimaisuus, sillä kotimainen ruoantuotanto on elintärkeä huoltovarmuuskysymys. 

”Parasta meidän työssämme on juuri työn merkityksellisyys suomalaiselle yhteiskunnalle ja huoltovarmuudelle. Leijonassa on aina pidetty huolta siitä, että palvelumme jatkuu kaikissa olosuhteissa”, Laura Varpasuo sanoo.

.

Teksti: Minna Ala-Kyyny & Tutta Rinkinen

.

Jaa artikkeli