Ruokapalvelut

Mukana luomuttamassa on 11 julkisella sektorilla toimivaa ruokapalvelua eri puolilta Suomea. Tutustu ruokapalveluihin, luomuttamisen tavoitteisiin ja lue miksi luomua halutaan käyttää lisää.

.

.

Savon Catering (Savon koulutuskuntayhtymä)

Savon Catering (Savon koulutuskuntayhtymä)

Savon koulutuskuntayhtymän ruokapalvelut palvelevat Savon ammattiopiston ja Varkauden lukion opiskelijoita ja henkilöstöä viidessä toimipaikassa Kuopiossa, Varkaudessa ja Iisalmessa. Lounastarjoilun lisäksi kampuksilla voi nauttia kahvilapalveluita ja aloittaa päivän ravitsevalla luomupuurolla. Päivittäin valmistetaan noin 2500 ateriaa. 

Ruokapalvelun motto ”Ruokaa rakkaudella” ja iloinen yhdessä tekemisen fiilis näkyvät ruokapalvelun toiminnassa. 

”Meillä on ammattitaitoinen, osaava ja tekevä henkilökunta. Töitä tehdään nimenomaan rakkaudesta ruokaan”, ravintolapalvelupäällikkö Maritta Pakkanen kertoo.

Lisää luomua askel askeleelta

Savon koulutuskuntayhtymässä otettiin ensimmäinen askel luomun lisäämiseksi jo vuonna 2008, kun tavoitteeksi asetettiin 3 % luomun käyttöaste vuoteen 2025 mennessä. Tavoite on jo saavutettu ja nyt työ luomun parissa jatkuu osana koulutuskuntayhtymän Kestävän tulevaisuuden tekijä -strategiaa. Tällä hetkellä luomun osuus raaka-aineista on 6 %. Jatkuvassa käytössä on muun muassa luomupuurohiutaleet, -ruisleipä ja Oivariini. Luomun lisäämiselle aiotaan asettaa vuosittaiset tavoitteet, jotka auttavat sitoutumaan luomutuotteiden lisäämiseen askel askeleelta.

Kuopion kampus on muuttanut vuoden 2022 aikana uusiin tiloihin ja toiminnan uudistaminen avaa uusia mahdollisuuksia myös ruokapalvelun toiminnan kehittämiseen. Luomuttamista jatketaan keskittyen henkilöstöruokailuun. Pienillä muutoksilla luomua halutaan lisätä myös opiskelijaruokailussa. 

Luomun saatavuuden kehittämistä paikallisen yhteistyön voimin

Hankkeesta haetaan tukea tuotteiden saatavuuden parantamiseen. Tavoitteena on kasvavan kysynnän myötä saada lisää luomutuotteita toimitustukun valikoimaan ja kehittää yhteistyötä paikallisen luomutoimittajan Tuoreverkko Oy:n kanssa. Ruokapalvelussa käytetään runsaasti lähiruokaa ja lähialueelta halutaan etsiä pienempiä luomutoimittajia, joiden tuotteilla voidaan täydentää luomuvalikoimaa.

Ruokapalvelun tärkein tehtävä on huolehtia opiskelijoiden ja henkilöstön päivittäisestä hyvinvoinnista ja antaa energiaa päivään. Ravinteikkaan ja maistuvan ruoan tarjoamisen lisäksi luomun käyttöä halutaan lisätä osana vastuullisia toimintatapoja. Toimintatapoja kehitetään aktiivisesti, jotta hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni. Ruokapalveluissa syntyvää hävikkiä seurataan ja ympäristötyöhön panostetaan myös uudella kampuksella.

”Ruokapalvelun toimintaa ohjaavat kestävä kehitys ja ympäristövastuullisuus. Tavoitteena on vahvistaa yhteisöllisyyttä, yhteistä tekemistä sovittujen pelisääntöjen mukaan ja pyrkiä vähentämään ruokahävikkiä moni eri keinoin”, kertoo Maritta Pakkanen.

.

Kuva: Savon Catering

Teksti: Minna Ala-Kyyny & Tutta Rinkinen

.


 

Jaa artikkeli