Luomuttavat ruokapalvelut tapasivat tuotekehityksen parissa marraskuun alussa. Työpajassa testattiin reseptejä ja erilaisia luomutuotteita. 

Ateria-tapahtumassa kuultiin kahden luomuttavan pilotin askelista kohti luomutavoitetta. Miten Muuramessa on onnistuttu lisäämään luomun käyttöä ja miksi Mäntsälässä pitää jo vähän jarrutellakin?

Tulevissa tapahtumissa perehdytään luomutuotteiden hankintaan ja saatavuuteen ammattikeittiöiden, luomutuottajien ja -tavarantoimittajien näkökulmasta.

Tuotekehitystä ja luomutuotteiden maistelua

Marraskuun työpajassa maisteltiin ja testattiin erilaisia luomuraaka-aineita niin leivonnassa kuin ruoanlaitossakin. Lähes 20 reseptiä pääsi tarkkaan syyniin ja parhaimmat napattiin mukaan jatkokehitettäviksi.

Ruokapalveluilla on vahva tahtotila ja into löytää omaan käyttöön sopivia luomutuotteita. Tuotekehitys yhdessä elintarvikeyritysten kanssa auttaa luomuraaka-aineiden tuottajia ja toimittajia ymmärtämään ammattikeittiöiden tarpeita.

Asenne ja halu ratkaisee

Muuramen kunnan ruokapalveluissa luomutavoite on lähellä, enää puuttuu viimeiset 5 %. Ravitsemispäällikö Ilja Saralahti korosti esityksessään, että asenne ja halu löytää keinoja lisätä luomun käyttöä ratkaisee. Kipeitä kompromisseja ei siis välttämättä tarvitse tehdä.

Luomun käytön lisäämistä ovat tukeneet mm. vahva tahtotila, volyymituotteiden vaihtaminen luomuksi, sitoutunut henkilöstö, hävikin vähentämisestä syntyneiden säästöjen ohjaaminen hankintoihin sekä ruokatuotantoprosessien kehittäminen. 

"Pitää jo jarrutella"

Mäntsälässä luomutavoitetta kohti astellaan kunnan omasta keittiöstä. Vastuullisuus näkyy kunnan strategiassa ja nyt myös luomuna ruokailijoiden lautasilla.

Vaikka luomun käytön lisääminen aloitettiin alkuvuonna lähes nollasta, on tavoitteen saavuttaminen jo lähellä. 20 % luomuasteeseen on päästy vaihtamalla kolme tuotetta luomuksi: maito, piimä ja hiutaleet. "Pitää jo vähän jarrutella, hankettakin on vielä jäljellä", naurahti tuotantovastaava Terhi Marttinen esityksessään.

Ilja Saralahti, Muuramen kunnan ruokapalveluiden ravitsemispäällikkö

Terhi Marttinen, Mäntsälän Ateriapalveluiden tuotantovastaava

Tutustu luomuttaviin ruokapalveluihin

Muuramessa luomu maistuu jo monessa muodossa

Mäntsälän Ateriapalveluiden periaatteena maailman paras kouluruoka

Kaikki luomuttavat ruokapalvelut

Osoitelähde: LuRu-hankkeen yhteistyökumppanit sekä uutiskirjeen tilanneet
EkoCentria, Hehkukatu 1, 70210 KUOPIO
ekocentria@sakky.fi | www.ekocentria.fi

Tämä uutiskirje on lähetetty osoitteeseen .
Mikäli et halua enää viestiä? Poistu listaltamme

Jos viesti ei näy oikein, voit lukea nettiversion täältä.