Strategiset päätökset vauhdittavat luomun lisäämistä

Suomessa on tehty kansallinen strateginen päätös, jossa on asetettu tavoite: 25 % luomua julkisten keittiöiden ruokatarjonnasta vuoteen 2030 mennessä. Kun tavoite kirjataan myös kunnan ja ruokapalvelun strategisiin päätöksiin, se edistää luomun käytön lisäämistä ruokapalvelussa.  

Strategiaan on hyvä kirjata luomutavoitteen lisäksi tarvittavat resurssit luomun käytön lisäämiseksi. Näitä ovat muun muassa suunnitteluun, käytännön toimenpiteisiin ja tuotekehitykseen käytettävä työaika sekä mahdolliset investoinnit. Resurssia tulee varata myös henkilöstön kouluttamiseen ja suunnitteluun ja tuotekehitykseen sitouttamiseen, mikä auttaa luomutavoitteen saavuttamisessa.

Hyvin laadittu strategia ohjaa oman toiminnan ja hankintojen kehittämistä sekä yhteistyötä tavarantoimittajien ja luomutuottajien kanssa. Parempi yhteistyö ruokapalvelun sidosryhmien kanssa auttaa varmistamaan, että luomutuotteita on riittävästi saatavilla. Huomioikaa myös viestinnälliset toimenpiteet, jotka tekevät luomun käytön näkyväksi ruokapalvelun asiakkaille. Hyvällä viestinnällä voi ohjata asiakkaita tekemään ekologisesti vastuullisia valintoja.  

Strategian toteutumisen arviointi ja seuranta kirittävät luomutavoitteeseen pääsyä. Riittävän usein tehdyt välitarkastelut ovat tärkeitä, jotta tarvittavia muutoksia osataan tehdä ajoissa.

Ruokapalveluiden strategioita ohjaavat valtakunnalliset strategiset päätökset. Kansallinen julkisten hankintojen strategia ja Suomen kansallinen Luomu 2.0 -ohjelma ovat asettaneet ruokapalveluille tavoitteen: 25 % luomua vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteen avulla edistetään kestävää ruokajärjestelmää elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoissa.

Selvitä ruokapalvelua koskevat vastuullisuustavoitteet. Moni kunta ja organisaatio haluaa pienentää hankintojen ympäristö- ja ilmastovaikutuksia, suojella luonnon monimuotoisuutta ja edistää asiakkaiden hyvinvointia. 

Luomun käytön lisääminen tukee monia näistä tavoitteista. Kun päätös luomun käytön lisäämisestä tukee ruokapalvelun asiakkaan (esimerkiksi kunnan) strategiaa, luomun käytön lisäämiselle on helpompi saada tukea ja resursseja. 

Luomun tietokortit kertovat, miksi luomu on hyvä valinta. Tietokortit pohjautuvat tutkittuun tietoon ja esittelevät ruokapalveluissa suosituimpien tuotteiden vaikutuksia ympäristön ja eläinten hyvinvointiin. Vakuuta päättäjät ja asiakkaat luomun tietokorttien avulla sekä hyödynnä niitä henkilökunnan kouluttamisessa.

Tutustu luomun tietokortteihin

”Kunnan strategiaan on kirjattu kestävä kehitys. Päätös sitouttaa koko kunnan päättäjiä tekoihin ja resurssien jakoon.”

– ruokapalvelun kommentti

Laatikaa luomusuunnitelma

Kun luomun käytön lisäämisestä on tehty strateginen päätös, on aika laatia luomusuunnitelma. Suunnitelma on työkalu, jolla strateginen päätös viedään käytäntöön ja osaksi ruokapalvelun arkea. Suunnitelmallisuus ja luomun käytön lisääminen vaihe vaiheelta auttavat pitämään kustannukset kurissa ja edistävät haluttujen luomutuotteiden saatavuutta. Luomusuunnitelma on hyvä laatia riittävän pitkälle ajalle, esimerkiksi viidelle vuodelle.  

  • nykytilanteen kuvaus. Mitä luomutuotteita teillä on tällä hetkellä käytössä? Luomutuotteiden käytön selvityksessä voitte hyödyntää KÄTSYä. 

  • luomutavoite (kg, %) 

  • luomuksi vaihdettavat tuotteet vuosittain ja niiden käyttömäärät

  • asiakasryhmät, joissa luomun käyttöä halutaan lisätä  

  • luomutuotteiden kilpailutustapa ja -kriteerit 

  • mahdollisuudet luomutuotteiden pienhankintaan 

  • viestinnän ja osallistamisen keinot

Luomusuunnitelman malli ohjeistaa suunnitelman laatimisessa. Apukysymysten avulla voit tarkastella omaa toimintaa ja pohtia, miten te voitte lisätä luomun käyttöä.

Lataa luomusuunnitelman malli (tulossa)

Ruokapalveluiden kokemuksia

Oppimis- ja ohjauskeskus Valterissa luomun käyttö lisääntyi eri toimipaikkojen yhteistyöllä. Järvi-Saimaan Ateriapalveluissa luomutuotteiden koetaan sopvian erityisesti dieettikeittiöön. 

Lue: Lisää luomua suunnitelmallisesti

Linkki caseen (tulossa)


Siirry seuraavaan vaiheeseen: