Koko ruokapalveluhenkilöstön sitouttaminen ja koulutus ovat keskeisiä tekijöitä luomun käytön lisäämisessä ruokapalveluissa. Sitoutunut henkilöstö on motivoitunut ja valmis omaksumaan uusia toimintatapoja.
Savon koulutuskuntayhtymässä luomun käyttö ei ole pelkästään imagokysymys. Kuntayhtymän ravintoloissa halutaan tarjota asiakkaille parasta mahdollista ruokaa sekä samalla tukea vastuullista ruoantuotantoa, joka ottaa huomioon ympäristön, ihmisten ja eläinten hyvinvoinnin. Luomun käytön lisääminen liittyy myös kuntayhtymän visioon olla kestävän tulevaisuuden tekijä.
Ravintolapalvelut ottivat luomun tietokortit käyttöön heti niiden valmistuttua. Tieto luomuruoan lisäarvosta ja luomutuotannon positiivisista vaikutuksista ympäristölle, luonnolle, eläimille sekä ihmisille, auttaa henkilöstöä, opiskelijoita sekä asiakkaita ymmärtämään, miksi luomun käyttö on tärkeää.
Koko ruokapalvelun henkilöstölle järjestettiin koulutus, jossa tietokorttien avulla keskusteltiin ruoantuotannon ja luomutuotannon ympäristövaikutuksista sekä luomun hyödyistä. Luomun tietokortteja on hyödynnetty myös ruokatuotannon oppitunnilla. Opiskelijoiden kanssa keskusteltiin luomutuotannon ja tavanomaisen tuotannon eroista sekä siitä, mikä tekee ruoasta luomua. Tunnin aikana tutkittiin tuotepakkauksia ja käytiin läpi, mistä tunnistaa luomutuotteen.
Vinkit ruokapalveluille:
-
Kerro henkilöstölle, miksi luomutuotteiden käyttöä lisätään
-
Ota henkilöstö mukaan ruokalistasuunnitteluun
-
Kerro kaikille ruokapalvelussa työskenteleville, mitkä luomutuotteet ovat käytössä
-
Hyödynnä luomun tietokortteja osana henkilöstön kouluttamista sekä viestintää
Nämä kaipaavat vielä kehittämistä:
-
Ruokapalvelun sisäisen viestinnän tehostaminen
-
Luomutuotteisiin tutustuminen ja niiden testaaminen koko henkilöstön kanssa
Luomun tietokortit
Tietokorttien avulla voit kertoa luomun hyödyistä tutkittuun tietoon pohjautuen. Lataa kortit ja hyödynnä niitä asiakasviestinnässä sekä henkilöstön kouluttamisessa.