Uusikaarlepyyn kaupungin ruokapalveluille tukea luomun käytölle yllättävältä taholta

Uusikaarlepyyn kaupungin ruokapalvelut liittyivät Portaat luomuun -ohjelmaan syyskuussa 2014. Ohjelmaan liittyminen oli yksi ruotsinkielisellä alueella toimineen EkoNu! -luomuhankkeen toiminnoista. Samassa yhteydessä ohjelmaan liittyi myös Kemiönsaaren ruokapalvelut.

Luomutuottajat halusivat luomun käytön lisääntyvän alueen julkisissa ruokapalveluissa.  Kolme paikallistuottajayhdistystä halusivat antaa tukensa ruokapalveluiden toiminnalle ja maksaa Uusikaarlepyyn kaupungin Portaat luomuun -ohjelman vuosimaksun.  Koskaan aikaisemmin tuottajayhdistykset eivät ole osallistuneet näin suorasti kunnan ruokapalveluiden toimintojen kehittämiseen.

”Tuottajat haluavat tukea sitä, että kunta ostaa julkisiin ruokapalveluihin ruokaa läheltä. Kun ostaa lähiruokaa, se on askel kohti luomua. On kaikkien suomalaisten tuottajien intressissä, että suurkeittiöt käyttävät lähi- ja luomuruokaa, joka on tuotettu Suomessa” toteaa luomusiantuottaja Steve Nyholm.

Uusikaarlepyyssä on vanhojen kuntarajojen mukaan kolme alueellista tuottajayhdistystä: Jepua, Munsala ja Uusikaarlepyy. Jepualla tuotetaan paljon perunaa ja paikallisia on ärsyttänyt se, että silti esimerkiksi kouluihin on ostettu ulkomaista perunaa. Ruotsinkielisen alueen luomutuottajat näyttävät esimerkillistä mallia koko ruokaketjun toiminnan yhteistyölle ja kehittämiselle.

Ruokapalveluiden luomutuotteiden käytön lisääminen on ollut yksi edellisen hallituksen luomuohjelman tavoitteista. Tämän tyyppinen yhteistyö ja toiminta hyödyntävät sekä tuottajia että ruokapalveluita.

”Ravintolapuolella on alettu nyt aktiivisesti hakemaan luomua. Tämä tuntuu taas askeleelta eteenpäin” kertoo Nyholm. Hän ensin myi 2000-luvun alussa luomusianlihaa itse, sitten pääkaupunkiseudun marketit kiinnostuivat ja nyt sitä menee myös ravintoloihin.

Portaat luomuun -ohjelma jatkuu vahvana – mukana jo 2267 keittiötä
Portaat luomuun -ohjelma on vapaaehtoinen ammattikeittiöille suunnattu valtakunnallinen valmennusohjelma, jolla edistetään luomun käyttöä ammattikeittiöissä. Ohjelma muuttui maksulliseksi vuoden 2015 alusta. Kaikki mukana olevat toimipaikat löytyvät osoitteesta www.portaatluomuun.fi. Portaat luomuun -ohjelmaa ylläpitää Savon koulutuskuntayhtymän EkoCentria.

Lisätietoja:
Portaat luomuun- ohjelma
, hankepäällikkö Anu Arolaakso, EkoCentria, p. 044-785 4048, anu.arolaakso(at)sakky.fi
Steve Nyholm, Munsalan tuottajajärjestön pj, SLC:n luomuvaliokunnan pj ja SLC:n edustaja MTK:n luomuvaliokunnassa, nyholm.steve(at)multi.fi

  • 20.05.2015