Kehitysohjelman ruokapalvelut viestivät vastuullisuustoiminnoistaan ja saavat vinkkejä yrityksiltä

Syksyn edetessä Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelmassa mukana olevat ruokapalvelut ovat viestineet kehittämistään vastuullisuustoimista eri tilaisuuksissa. Sparrausten ohella on tutustuttu myös alan yritysten vastuullisuustekoihin, joita on ollut hyvä peilata omiin vastuullisuussuunnitelmiin.

Lempäälässä järjestettiin reseptikilpailu

Ruokapalvelupäällikkö Liisa Belaid Lempäälän kunnasta kertoi koululaisille suunnatusta reseptikilpailusta, jonka avulla kouluruokailuun on kehitetty uusia kasvisruokia. Uudenlaisen ja oman potkunsa kasvisruokien esittelyyn ja maistuvuuteen toi paikallinen keittiömestari, joka sai oppilaat vakuuttuneeksi heidän vaikutusmahdollisuuksistaan.

"Tällaisia vau-efektejä ja pr-tilaisuuksia tarvittaisiin enemmänkin kouluruuan imagon nostattamiseksi", sanoo Belaid.

Lue lisää Lempäälän osallistamisprojektista Ammattikeittiöosaajien sivuilta.

Salossa oppilaat otettiin mukaan suunnitteluun

Salossa puolestaan oppilaat osallistettiin sesongin mukaisen lähiruokaviikon ruokalistan kehitystyöhön järjestämällä maisteluraati.

"Oppilaat ottivat maisteluraatilaisuuden yllätyspalkintona ja kivana lisänä oikukkaan kevään muutoin harmaalle arjelle. He saivat kokemuksen onnistuneesta osallistamisesta. Muutoinkin on hyvä tietää, miten ruokailuun voi vaikuttaa ja mitä kaikkea kouluruokailun taustalla tapahtuu", kertoi ravitsemis- ja puhtaanapitopäällikkö Anu Sorvari-Happonen Salon kaupungin ruoka- ja puhtauspalveluista.

Kouluissa nykyisin puhuttavat ilmiöt eli yhtä oppiainetta suuremmat kokonaisuudet mahdollistavat myös ruokailun linkittämisen eri oppiaineisiin.

"Maisteluraadin linkittyminen maantiedon vastuullisuuden ja kestävän kehityksen teemoihin ilahdutti koululaisia ja opettajia", jatkaa Sorvari-Happonen.

Salon alueella on mm. speltti- (pastat, suurimot, ryynit) ja kasviproteiinituotantoa, joista valmistuu lasten ja nuorten mieliruokia lasagnea ja pastakastikkeita. Yritykset ovat olleet kiinnostuneita yhteistyöstä ja avomaan viljelijät halukkaita toimittamaan suoraan valmistaviin keittiöihin.

"Jatkossa, kun opimme ja harjoittelemme lisää, lähiruokaviikkoa voitaisiin laajentaa koko satokauden kestäväksi", toteaa Sorvari-Happonen

Yritysten vastuullisuusteot näkyville

Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelman tavoitteena on lisätä ruokapalveluiden tietoisuutta sekä ymmärrystä myös elintarvikeyritysten vastuullisuudesta. Yrityksillä on mahdollisuus kertoa kehitysohjelman pilottiruokapalveluille omista vastuullisuusteoistaan info-tilaisuudessa, joka ei sisällä tuote-esittelyä.

Lokakuussa järjestettiin ensimmäinen info-tilaisuus, jossa kuultiin Valio Oy:n, Lagerblad Foods Oy:n ja Helsingin Mylly Oy:n vastuullisuusteoista ekologisen, sosiaalisen, taloudellisen sekä kulttuurisen vastuullisuuden näkökulmista. Onnistunut ja kiinnostava tilaisuus mahdollisti hyvän vuoropuhelun ja antoi vinkkejä myös ruokapalveluiden omiin vastuullisuustekoihin.
 
Valio kertoi tavoitteestaan ja toimistaan pienentää omia ympäristö- ja ilmastovaikutuksiaan mm. vähentämällä päästöjä ja lisäämällä luonnon monimuotoisuutta. Samalla Valio haluaa parantaa eläinten ja ihmisten hyvinvointia. Helsingin Mylly puolestaan avasi, millaisilla toimilla he ovat saavuttaneet hiilineutraaliuuden omassa toiminnassaan. Lagerblad Foodsin vastuullisuuden kehittämisen tavoitteet liittyvät ilmastovaikutuksien pienentämiseen, tuotteiden vastuullisuuteen sekä liiketoiminnan vastuullisuuteen. Kaikille kolmelle yritykselle on yhteistä työpaikkojen ylläpitämisen ja luomisen tärkeys Suomessa.  

Lisätietoja Yritysten vastuullisuusteoista

Tervetuloa Varuke -infoon

Kerromme Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelman ajankohtaisia asioita kaikille avoimissa kuukausittaisissa infotilaisuuksissa. Marraskuun hävikkiaiheinen virtuaali-info on torstaina 25.11.2021 klo 13.00 - 14.00. Ilmoittautuminen täältä

Tilaa Uutiskirje sähköpostiisi

Kuukausittain ilmestyvässä Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelman uutiskirjeessä saat katsauksen ohjelman ajankohtaisiin asioihin.

Lisätietoa kehitysohjelmasta
Tutustu ohjelmaan EkoCentria - Vastuulliset ruokapalvelut -sivulla.
Seuraa somessa #ekocentria ja #vastuullinenruokapalvelu.
 
Yhteystiedot
Sari Väänänen, projektipäällikkö
Savon koulutuskuntayhtymä/EkoCentria
044 785 4025, sari.vaananen@sakky.fi

Osoitelähde Varuke -uutiskirjeen tilanneet
Tämä uutiskirje on lähetetty osoitteeseen .
Mikäli et halua enää viestiä? Poistu listaltamme

Jos viesti ei näy oikein, voit lukea nettiversion täältä.