Lempäälässä järjestettiin reseptikilpailu
Ruokapalvelupäällikkö Liisa Belaid Lempäälän kunnasta kertoi koululaisille suunnatusta reseptikilpailusta, jonka avulla kouluruokailuun on kehitetty uusia kasvisruokia. Uudenlaisen ja oman potkunsa kasvisruokien esittelyyn ja maistuvuuteen toi paikallinen keittiömestari, joka sai oppilaat vakuuttuneeksi heidän vaikutusmahdollisuuksistaan.
"Tällaisia vau-efektejä ja pr-tilaisuuksia tarvittaisiin enemmänkin kouluruuan imagon nostattamiseksi", sanoo Belaid.
Lue lisää Lempäälän osallistamisprojektista Ammattikeittiöosaajien sivuilta.
Salossa oppilaat otettiin mukaan suunnitteluun
Salossa puolestaan oppilaat osallistettiin sesongin mukaisen lähiruokaviikon ruokalistan kehitystyöhön järjestämällä maisteluraati.
"Oppilaat ottivat maisteluraatilaisuuden yllätyspalkintona ja kivana lisänä oikukkaan kevään muutoin harmaalle arjelle. He saivat kokemuksen onnistuneesta osallistamisesta. Muutoinkin on hyvä tietää, miten ruokailuun voi vaikuttaa ja mitä kaikkea kouluruokailun taustalla tapahtuu", kertoi ravitsemis- ja puhtaanapitopäällikkö Anu Sorvari-Happonen Salon kaupungin ruoka- ja puhtauspalveluista.
Kouluissa nykyisin puhuttavat ilmiöt eli yhtä oppiainetta suuremmat kokonaisuudet mahdollistavat myös ruokailun linkittämisen eri oppiaineisiin.
"Maisteluraadin linkittyminen maantiedon vastuullisuuden ja kestävän kehityksen teemoihin ilahdutti koululaisia ja opettajia", jatkaa Sorvari-Happonen.
Salon alueella on mm. speltti- (pastat, suurimot, ryynit) ja kasviproteiinituotantoa, joista valmistuu lasten ja nuorten mieliruokia lasagnea ja pastakastikkeita. Yritykset ovat olleet kiinnostuneita yhteistyöstä ja avomaan viljelijät halukkaita toimittamaan suoraan valmistaviin keittiöihin.
"Jatkossa, kun opimme ja harjoittelemme lisää, lähiruokaviikkoa voitaisiin laajentaa koko satokauden kestäväksi", toteaa Sorvari-Happonen
|